Központi vízkárelhárítási bejelentések: +06 96 500 000
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +06 96 500 000

Mosoni-Duna mosonmagyaróvári duzzasztómű

Mosonmagyaróvári duzzasztó

A duzzasztó Mosonmagyaróvár keleti városrészben, a Mosoni-Duna 81,733 (82,934) fkm szelvényben található. Átadás időpontja: 1978. Rendeltetése a Lébény-Hanyi öntöző főcsatornába történő vízbetáplálás, melyet eredetileg 5,2 m3/s vízhozamra és 10 000 ha terület öntözővíz ellátására terveztek.

A folyó főmedrében épült, 2 db egymás melletti 10 m széles nyílással, azon végig húzódó kezelőhíddal, acélszerkezetű billenőtáblás elzárással, elektro-olajhidraulikus mozgatóberendezéssel, acélszerkezetű betétgerendás ideiglenes elzárással. Küszöbszintje kb. 3,5 méterrel a mértékadó árvízszint alatt helyezkedik el.

A Mosoni-Duna felülről szabályozott vízfolyás, így a levezetendő többlet hozamot a Lajta folyóról érkező árhullám adja. A duzzasztómű bal oldalán lévő árapasztó csatorna egy bukóperemmel biztosítja a maximum 150 m3/s átvezetendő vízhozam megosztását. Az intenzív víziturizmus elősegítése érdekében csónakleeresztő csúszdát építettek a fix küszöbbe. Az árvizek levezetését és a duzzasztóműre való terelését egy ún. terelőtöltés segíti, melynek a Mosoni-Duna felöli oldalán három vizes élőhelyet alakítottak ki. A másik oldalon az Aranyosszigeti halátjáró (Szivárgó-csatorna) kőküszöbökkel és bukókkal teszi lehetővé a halak számára a hosszirányú átjárhatóságot. A duzzasztómű a május-októberi időszakban üzemvízszintet tart, télen az ökológiai vízpótlást biztosítja a Hanság felé. Árvízkor a táblákat lefektetik. Felújítása 2015-ben történt meg. A rávezető mederszakaszok kotrási igénye folyamatos.