Központi vízkárelhárítási bejelentések: +06 96 500 000
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +06 96 500 000

A tatai Öreg-tó elérte a nyári üzemvízszintet

tatai tó feltöltés
A Tatai Öreg-tó Tata város nagyon fontos, egymás mellett jól megférő, többféle - egymástól nagyon eltérő - hasznosítású központi helyszíne. A különböző hasznosítások következtében egész évben nagy figyelem övezi a tó életét. Szinte az év minden napján találkozhatunk a tóparton gyalogló, kocogó, kerékpározó emberekkel, áprilistól októberig a különböző vízi sportok kedvelőit láthatjuk a tavon, az őszi-téli időszakban a vízi madarak sokaságában gyönyörködhetünk (vadlúd sokadalom), és ugyan nem látványosan, de az őszi lehalászás idejére a halak sokasága is felnő.
A különböző hasznosítások fenntartása érdekében téli és nyári vízszinttel üzemeltetjük a tavat, ez a vízszint a nyári időszakban 193 cm, a téli időszakban -93 és 33 cm között változik az üzemrend szerint. Az ürítést illetve töltést a tó üzemelési szabályzatának megfelelően végezzük, természetesen a hidrológiai adottságok befolyásolják ezeket a folyamatokat.
2024-ben a hidrológiai adottságok kedvezően alakultak, így már május 1-re elértük a 193 cm-es nyári üzemi vízszintet.
Az Által-ér torkolat és a Tatai vár közti területen október 1-ig, az ürítés megkezdéséig ezen a szinten hullámzik majd a tó 202 ha felületű vízfelszíne.