Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +06 96 500 000

Az „Insula Magna” projekt WP18 vízgazdálkodási munkacsomag keretében interaktív bemutatóhely került átadásra fotópályázat eredményhirdetés keretében

Insula átadó

Az „Insula Magna - Komplex Vízgazdálkodási és Fenntartható Fejlesztési Program” elnevezésű projekt (KEHOP-1.1.0-15-2021-00013) mottója: „A víz összekapcsol, nem pedig szétválaszt.”  A program egyes elemeit, munkacsomagjait a vezető partner Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG), a Széchenyi István Egyetem (SZE) és a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI) dolgozta ki.

Az ÉDUVIZIG és az OVF közel 30 éve foglalkozik folyamatosan a Szigetközi térség vízgazdálkodásának fejlesztésével, az Öreg-Duna és kapcsolódó mellékágrendszereinek megőrzésével. A vízgazdálkodási alapprobléma, a több étvizedre visszakövethető hatásvizsgálat folyamata és eredményei, valamint a KEHOP projektben feldolgozott műszaki-természeti jövőkép összességében jelentős információ tartalom, mely pusztán a vizsgálati eredmények közzétételével nem befogadható a lakosság és döntéshozók számára.

A projekt WP18 munkacsomagja keretében, a műszaki eredmények közérthető prezentációja érdekében olyan vizualizáció és témafeldolgozás készült egy interaktív portfólió keretében, amely a lakosság és döntéshozók, valamint a hazai és nemzetközi politikai szereplők részére is világosan bemutatja az alapproblémát és az elérni kívánt eredményeket, azok eszközrendszerét és az ehhez kapcsolódó hatásvizsgálatokat. A többnyelvű elemeket egy állandó helyszínen, a Dunakiliti duzzasztómű üzemviteli épületében berendezett látogatóközpontban helyeztük el.

Az interaktív portfólió részét képezte egy pénznyereményes fotópályázat is, melynek díjnyertes pályamunkái a látogatóközpont állandó elemeivé váltak. A 2023. 09. 15 -10. 15. között beküldött pályaművek elbírálásában az OVF és az ÉDUVIZIG munkatársai, valamint két neves fotóművész, Dr. Nagy Attila, AFIAP, E-MAFOSZ/B, Hon-Es ÖGPH és Ing Peter Mraz, EFIAP, MVÖAVrot, honÖGPh, AIIWF az osztrák fotószövetség (ÖGPh) alelnöke működtek közre.

A nyertesek díjazására a helyszín átadó eseményén került sor 2023. október 26-án, ahol dr. Makai Martina, az Insula Magna projekt tanácsadó testületének elnökhelyettes asszonya és Németh József, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója adta át a díjakat.

A fotópályázat eredményhirdetése után az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tartott előadást a projekt eredményeiről és az interaktív portfólió elemiről, melyeket a rendezvény végén a résztvevők személyesen is kipróbálhattak.