Központi vízkárelhárítási bejelentések: +06 96 500 000
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +06 96 500 000

A Szigetközi Hullámtéri Vízpótló Rendszerbe betáplált vízhozam ideiglenes módosítása

vízcsökkentés

A KAEG Zrt. a Kormosi és Nyárasi szigeten végzendő erdészeti munkák elvégzéséhez a HTVP-be betáplált vízhozamok ideiglenes módosítását kezdeményezte. A fenti területrészek megközelítése a Csákányi-, illetve a Nyárasi bukón keresztül lehetséges. A HTVP-be betáplált vízhozamok normál üzemrendben dévényi Duna vízhozam alapján történik a természetes vízjárás lekövetése érdekében. Az üzemeltetés keretei a Szigetközi Üzemelési Bizottság (SZÜB) munkájával kerültek kialakításra több mint 20 évvel ezelőtt. Időközben az üzemrendben az indokolt változtatások is közös megegyezéssel történtek. Az üzemrendtől való ideiglenes eltéréshez így a SZÜB tagok hozzájárulása szükséges.

A bukókon üzemrend szerint többnyire vízborítás van, ám a téli időszak alacsonyabb betáplált vízhozamai miatt ez a vízborítás kisebb. Ám annak érdekében, hogy a bukók biztonságosan átjárhatók legyenek, szükséges a betáplálás üzemrendtől eltérő kismértékű csökkentése. A SZÜB tagok feltételekkel, de jóváhagyták a kérelmet.

A Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége kérte az eredetileg kitűzött március 31-i határidő rövidítését március közepéig, az ívási időszak megzavarásának elkerülése végett. A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság és a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának Természetvédelmi Osztálya támogatta a határidő rövidítését, továbbá kérték, hogy a csökkentés akkor kezdődjön, ha az üzemrend szerint bevezetett vízmennyiség nem haladja meg a 60 m3/s-ot. Ezen túl előírták, hogy az erdészet először a Nyáras szigeti munkákat végezze el.