Központi vízkárelhárítási bejelentések: +06 96 500 000
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +06 96 500 000

23. Tatai Vadlúd Sokadalom

vadlús sokadalom

Minden év november utolsó szombati napján rendezik Magyarország legnagyobb természetvédelmi fesztiválját, a Tatai vadlúd sokadalmat. Idén november 25 - re esett a rendezvény időpontja, melyet ismét több ezer természetbarát érdeklődő látogatott ki. A résztvevőknél csak a vadludak száma volt jelentősebb, hisz a korán kelők 3 hullámban láthatták az 53.000 db vadlúd kihúzását fél hét és nyolc óra között. A 3. hullám látványos megindulását egy a tó fölé berepülő rétisas okozta, mely a tavon ott maradt „lustább” 5-7 ezer nagy liliket hajtotta ki a táplálkozó területekre.

A programok és foglalkoztatók folyamatosan várták az érdeklődőket: csillagászati bemutatók, állat bemutatók, madarász verseny, madárgyűrűzés és folyamatos természetvédelmi témájú előadások közül válogathattak a kilátogatók. Akik átfagytak a novemberi szélben, ők a melegedő sátorban lehelhettek életet végtagjaikba.

A rendezvény fő szervezői a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület mellet sok támogató hozzájárult a vadlúd sokadalom sikerességéhez.

 Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Tatai Öreg-tó vízszintjének megfelelő beállításával segíti a vadludak számára az éjszakai biztonságos pihenőhelyének meglétét. A tó vízszintje és a vadludak száma között szoros összefüggés van, melyet Dr. Musicz László az MME regionális igazgatója is alátámasztott. A zátonyok megfelelő pihenő helyet biztosítanak és a part mentén futó több száz méteres mocsaras, iszapos sáv garantálja, hogy a szárazföldi ragadozók ne tudják éjszaka meglepni a vadludakat.

Akik lemaradtak a rendezvényről és szeretnék látni a vadludak tömeges ki- és behúzását, ne keseredjenek el, hisz a madarakat egészen december végéig megnézhetik a Tatai Öreg-tó partján napkelte előtti és a napkelte utáni időszakokban. A vadludak egyedszáma és fajgazdagsága a rendezvény óta csak növekedett, már elérte a 64.000 példányt.