Víz Világnapja 2017 - Programok

AZ ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapja dátumaként, melynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a nélkülözhetetlen természeti kincs.

E jeles nap minden évben más és más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére. A jövő generációinak is meg kell tanulnia, miért nevezzük kincsnek a tiszta vizet, ezért az idén kiírásra kerülő pályázatok e témakör mentén fogalmazódtak meg. Ha nincs tiszta víz, akkor nincs víz. Ha nincs víz, nincs élet. Ilyen egyszerű ez. Éppen ezért 2017-ben a világnap szlogenje a „Szennyvizek? Tiszta vizet!”lett.

 

A Víz Világnapja helyi rendezvényét az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Magyar Hidrológiai Társasággal, a Pannon Víz Zrt.-vel, a Győri Műszaki SZC Hild József Építőipari Szakgimnáziummal, illetve Győr Megyei Jogú Városával már hosszú évek óta közösen rendezi. Az elmúlt években a programoknak az ÉDUVIZIG Árvízvédelmi Központja adott otthont. Idén úgy döntöttünk, hogy szakítunk a hagyományokkal és egész hetes rendezvénysorozattal készülünk.

 A programok március 20-24-ig zajlanak, melynek keretében 4 győri iskolánál (Apor Vilmos, az Arany János, a Gárdonyi Géza és a Petőfi Sándor Általános Iskola) is látogatást teszünk. Bízunk benne, hogy így még több fiatalt érünk el a sokszínű, szórakoztató és nem utolsó sorban ismeretterjesztő programjainkkal. Egyrészről egy-egy rendhagyó tanóra keretén belül tartjuk meg az előadásainkat. Másrészről tárgyi, szemléltető eszközök segítségével teszik színesebbé a programot kollégáink.

Március 23.-án több helyszínen, párhuzamosan is zajlanak a programok. Győr-Révfaluban, a Szövetség u. és a Rónay Jácint u. találkozásánál lévő árvízi emlékmű koszorúzására reggel 9 órakor kerül sor, ahol a résztvevők megemlékeznek az 1954-es árvíz áldozatarairól. Reggel 8 órától 11 óráig a hagyományos gátőrházi programok (Győr Kálóczy tér 8.) is megrendezésre kerülnek. A Duna Múzeum által meghirdetett országos pályázatok díjátadó ünnepsége 10.30-kor veszi kezdetét. A rendezvénynek Győr Megyei Jogú Város Díszterme ad otthont. Az eseményen közel 70 gyermek fog részt venni, akik a díjátadó után egy 4 állomásból álló városnéző, ismeretterjesztő túrán is részt vehetnek.

Az egész hetes programsorozat záró eseménye az, immár 3. alkalommal megrendezésre kerülő Gátőrfutás lesz. A rajtpisztoly március 24.-én, pénteken 15.30-kor dördül el. Az indulás ezúttal is a Bahnhof Győr Lapos Tanszék előtti töltéskoronán lesz.

 

Címkék

Események

08
06/08/2018 - 08:00

Időpont: 2018. június 8. péntek 8.00 óra

Útvonal: Komárom, az újonnan megépült gáton kijelölt ,,futópályán". Start és célpont a Monostori Erődben (Komarom, Duna-part 1.)