Hidrológiai tájékoztató 2014. január 24.

Meteorológia

 

Az elmúlt 24 órában egyik vízgyűjtőn sem hullott területi átlagban jelentős csapadék. Az OMSZ előrejelzése szerint a következő 10 napos időszakban is csak egy-két alkalommal valószínű 24 óra alatt területi átlagban 10-20 mm-t elérő csapadékmennyiség. Erre a mai napon az alpesi, a jövő hét vége felé a Vág-Garam-Ipoly és a Közép-Dunavölgy vízgyűjtőkön számíthatunk.

Az OVSZ számításai szerint a Duna nagymarosi szelvénye felett hóban tárolt vízkészlet tegnap 3,8 km3 volt, amely az elmúlt 20 év átlagának a 44 %-a. Az alsó 1500 m-es tartományban nincs számottevő hóban tárolt vízkészlet. Az OMSZ tájékoztatása alapján a 0 °C-os izoterma jelenleg mindenhol a talaj szintjének közelében van. A jövő hét második felében kismértékű emelkedés lehetséges. Igazgatóságunk területén számottevő talajfagy, vagy jégképződés a hétvégétől már kialakulhat, de a jövő hét végére ismét lehetséges alapvetően fagymentes idő is.

 

Hidrológiai helyzet és előrejelzés

 

Vízfolyásainkon továbbra is kisvízi állapotok jellemzőek. Az elmúlt hét során mindenhol alapvetően stagnáló, alig változó jellegű volt a vízjárás. A meteorológiai előrejelzések beválása esetén jelentős változás továbbra sem várható.

A Dunán jelentős változás a következő napokban nem várható, várhatóan inkább kis mértékben csökkenni fog a vízszint. Nagybajcs, Komárom és Esztergom térségében szintén alig változó a vízjárás, a sokéves időszaki átlagot megközelítő, attól kissé elmaradó vízhozamok jellemzőek. Rajkánál az Öreg-Duna mederbe átadott vízhozam ma reggel 258 m3/s volt; a hullámtéri vízpótlórendszerbe Dunakilitinél a téli üzemrendnek megfelelően 19 m3/s körüli hozam kerül bevezetésre. Az OVSZ mai 6 napos előrejelzése alapján a folyó Igazgatóságunkhoz tartozó szakaszán a következő napokban sem várható a vízszintek jelentős változása az előrejelzési időszakban.

A Rábán, Marcalon és a Répcén továbbra is marad az összességében alig változó, kisvizes vízjárás. A Rábán a sokéves időszaki átlagtól kissé elmaradó vízhozamok jellemzőek. A többi vízfolyáshoz hasonlóan a Lajta vízjárása sem változott az elmúlt héten. Mosonmagyaróvárnál ma reggel 61 cm-es vízállást mértek. Jelentős változás a következőkben sem valószínű, a jellemző vízállás továbbra is 60 cm körül alakul.

Az OVSZ 6 napos előrejelzésének beválása esetén a vízállás a következő napokban a Dunán, illetve a Mosoni-Dunán nem fogja elérni a kivitelezési munkálatok által érintett szakaszokra meghatározott alsó riasztási értékeket, ill. várhatóan Mosonmagyaróvárnál sem csökken a riasztási szint (50 cm) alá.

 

Ma reggel észlelt vízrajzi adatok:

 

 

Vízrajzi állomás

Vízállás [cm]

Vízhozam [m3/s]

Duna

Kienstock

217

1180

Dévény

186

1440

Nagybajcs

123

1340

Komárom

151

1470

Esztergom

139

 

Mosoni-Duna

Győrzámoly

23

 

Mecsér

86

 

Rába

Szentgotthárd

-73

17

Körmend

34

18

Sárvár

-103

 

Ragyogó

-81

26

Árpás

-40

24

Győr

111

 

Marcal

Mórichida

-33

3,5

Gyirmót

31

 

Lajta

Mosonmagyaróvár

61

7,0

Répce-árapasztó

Répcelak-Újhíd

54

1,5

 

Tavaink

 

A Fertő-tó nyugalmi vízszintje a Burgenlandi Tartományi Hivatal honlapja szerint ma reggel 115,63 moAf volt, amely 13 cm-rel magasabb a sokéves átlagnál és 7 cm-rel marad el a téli szabályozási szinttől. A tóból vízeresztés jelenleg nincs.

A Tatai Öreg-tó ma reggeli vízállása -12 cm volt, a tó üzemeltetése a téli üzemrendnek megfelelően történik.

Győr, 2014. január 24.

Katona József