Marcal jobb parti árvízvédelmi részöblözet

A Marcal a Rába jobb oldali mellékvize, legnagyobb mellékvízfolyása, a Bakonyban ered több patakból, Veszprém megye északi részében. Marcaltőnél egészen a Rába közelébe kerül, vele párhuzamosan folyik (a tőle csak 1–3 km távolságban) É-ÉK-felé, míg Gyirmót közelében vele egyesül.

Koroncónál veszi fel a Marcal útja során utolsó, és ugyanakkor egyik legjelentősebb mellékvizét, a Bornát-eret (melynek másik neve a Sokorói-Bakony-ér, vagy a Sokoróaljai Bakony-ér is elterjedt a köztudatban), amely a Bakony északi peremvidékén, Lázi - Bakonyszentlászló települések környékén folydogáló erekből születik, és a hegység északi oldaláról lefutó vízfolyásokat gyűjti magába, majd a Sokoró dombvonulata alatt elhaladva, és a Kisalföldre lejutva éri el a Marcalt, 3 km-rel annak torkolata előtt. Koroncó belterületén a torkolati szakaszt árvízvédelmi töltések kísérik. 

A Marcal jobb parti árvízvédelmi részöblözet árvízvédelmi biztonságának javítására az Európai Unió által biztosított forrást nyert el az Igazgatóságunk. Az Új Széchenyi Terv keretében 3.947.157.949,- Ft vissza nem térítendő támogatást kaptunk a projekt megvalósítására. A támogatási szerződés a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képviseletében eljáró Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft. és Igazgatóságunk között 2012. december 1-én jött létre.

A projekt megvalósítási szakaszában a Marcal jobb parti részöblözetben összesen közel 13 km hosszú védvonalat fogunk majd kiépíteni. Ebből közel 8 km a Marcal jobb parti töltés, míg Koroncó belterületi szakaszán a Bornát-ér jobb partján több mint 2 km, bal partján pedig közel 3 km töltés fejlesztését jelenti.

A projekt honlapja

Images: 
hazai_nemzetk_zi: 
lezart_futo: