Vízminőségvédelem

A vízügyi szolgálat megalakulása óta tevékenyen vesz részt a vizeket ért szennyezések, vízminőség romlások operatív felszámolásában. A vízügyi szolgálat keretein belül a szennyezések észlelésére, felderítésére, nyomon követésére a gát és csatornaőri, területi felügylői szervezetén keresztül 24 órás figyelőszolgálatot tart fenn. Az igazgatóság a szennyezések okozta károk felszámolásához, megelőzéséhez szükséges, folyamatosan fejlesztett, speciális eszközparkkal rendelkezik. A kárelhárításban résztvevő kollégák, folyamatos képzések, gyakorlatok, valamint a tényleges beavatkozások tapasztalatai miatt jól képzettek.

Az ágazat a szinte heti rendszerességű kisebb szennyezések felszámolásán túl az olyan jelentős ipari katasztrófák felszámolásában is a védekezés vezérfonalát vitte, mint például a Dorogi hulladékégető Esztergom ivóvízbázisát veszélyeztető szennyezése, vagy az emberéleteket is követelő vörösiszap szennyezés.

E vízminőségi haváriák elhárításához, a védekezés irányításához, a potenciális veszélyforrások alapján a felkészüléshez a veszélyes technológiákat alkalmazó üzemek kárelhárítási terveit is nyilvántartja az igazgatóság. Az üzem kárelhárítási tervekre alapozva, pedig a vízgyűjtőkre kiterjedő un. területi kárelhárítási terveket is készít.