Tát, Kenyérmezei- és Únyi-patak visszatöltésezése projekt

 
 
 
A projekt rövid leírása
 

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság  3,121 kilométernyi töltést épített ki az Únyi- és a Kenyérmezei-patak mentén a Komárom-Esztergom megyei Tát Város térségében. Az Únyi-, és Kenyérmezei patakok egy Dunai árhullám esetén veszélyeztették Tát, Tokod és Tokodaltáró településeket.

A beruházás megvalósítása összesen mintegy 1,86 milliárd forintot tesz ki, melyből 85% EU-s tárfinanszírozás, 15% pedig hazai forrás.

A visszatöltésezés legfontosabb célja a térség megfelelő szintű árvízi biztonságának megteremtése. Megvalósult többek között a beépített területek, ingatlanok, épületek, építmények, gépek, út- és vasútvonal hálózatok, közműhálózatok, árvízvédelme. A külterületi termelés és gazdálkodás is kiszámíthatóbbá válik az árvíz okozta károk elkerülésével. A beruházás az emberi értékek mellett a környezeti, ökológiai értékek védelmét is szolgálja. Számos ritka és védett növényfaj élettere válik biztosítottá, a szivornya létrehozása a terület zoológiai sokszínűségét is segíti. A kiépülő töltés alkalmat ad a szabadidős programok megvalósítására is.

A fejlesztés során a Kenyérmezei-patak bal partján 470 méter, az Únyi-patak bal partján 1524 méter, a jobb partján pedig 1127 méter hosszan árvízvédelmi töltés épült ki. A töltés vegyes szerkezettel épült, a megfelelő vízzárás biztosítása érdekében „agyagmagot” tartalmaz. Egyes helyeken területfeltöltéssel és magasparti feltöltéssel került a védelem kialakításra. Egy út kereszteződésben mobilfalas elzárás készült, míg egy másik helyen az aszfalt szintjének megemelése történt. A hely szűkössége miatt az Únyi-patak a vasút felett több mint 400 méter hosszban áthelyezésre került annak érdekében, hogy a töltéstest az ipari létesítmények mellett elférjen. A kivitelezés során a csapadékvizek elvezetése érdekében 3 nagyméretű, és 2 kisebb zsilip is megépült. Az Únyi-patak jobb partján a mentett oldalon lévő területek vízellátását pedig egy műtárgy, egy ún. szivornya biztosítja. A munkálatok során felújították a táti gátőrházat, ahol szakasz-védelmi központ került kialakításra.

 
1.  Hírek
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Images: 
hazai_nemzetk_zi: 
lezart_futo: