Hidrológiai tájékoztató 2014. március 21.

Meteorológia

Az elmúlt 24 órában egyik vízgyűjtő területen sem hullott számottevő csapadék. Az OMSZ előrejelzése szerint a mostani hétvége folyamán a Duna alpesi és északi vízgyűjtőin várható jelentősebb csapadék. A legtöbb az Inn, Traun és Enns vízgyűjtőkön várható, itt hétfő estig területi átlagban 30-35 mm, máshol 20 mm alatti csapadékmennyiség hullhat. A Lajta és a Rába-Répce ausztriai vízgyűjtőjén 15-20 mm, míg az Igazgatóság területén 10-15 mm csapadék várható.

A jövő hét első felében fokozatosan csökken a csapadékhajlam, az előttünk álló 10 napos időszak végéig területi átlagban jelentős utánpótlás nem valószínű.

Az OVSZ számításai szerint a Duna nagymarosi szelvénye felett hóban tárolt vízkészlet tegnap reggel 5,2 km3 volt. Ez megközelítőleg fele az elmúlt 20 év időszakos átlagának, és csak kevéssel haladja meg az időszakos minimum értéket. Az 1500 m alatti magasságtartományban nincs számottevő hóban tárolt vízkészlet.

Az OMSZ tájékoztatása alapján a 0 °C-os izoterma a hétvégén a legcsapadékosabb alpesi területeken 1000 m alá, később máshol is 1000 m környékére süllyed. A jövő hét közepétől lassan emelkedni kezd.

Igazgatóságunk területén számottevő jégképződés és talajfagy nem lesz.

 

Hidrológiai helyzet és előrejelzés

A Duna vízjárása az elmúlt héten stagnáló - kismértékben emelkedő volt. A meteorológiai előrejelzés alapján a jővő hét elejére az előrejelzett csapadéktevékenység hatására érdemi vízszintemelkedésre lehet számítani. Az OVSZ 6 napos előrejelzésének beválása esetén átmeneti kisebb apadást követően keddre egy méter körüli vízszintemelkedésre lehet számítani Nagybajcs térségében. A várható csapadéktevékenységből jelentős árhullám kialakulására jelenlegi ismereteink alapján nem kell számítani.

A Rába vízjárása a teljes magyarországi szakaszon továbbra is lasan apadó jellegű. A jövő hét elején, a hétvégi csapadéktevékenység hatására várhatóan kisebb árhullám alakulhat ki, de mértéke a készültségi szinteket nem közelíti meg. A Marcalon és a Répcén a hasonlóan apadó vízjárás a csapadéktevékenység hatására rövid időre áradóvá válhat. Érdemi árhullám kialakulására nem kell számítani.

A Lajtán, Mosonmagyaróvárnál továbbra sincs érdemi változás a vízjárásban, ma reggel 65 cm a leolvasott érték. Itt a következő napokban további lassú emelkedésre lehet számítani.

Az OVSZ legfrissebb előrejelzése alapján a Duna, illetve a Mosoni-Duna vízállása a következő napokban nem fogja elérni a kivitelezési munkálatok által érintett szakaszokra meghatározott alsó riasztási értékeket, a Lajtán, Mosonmagyaróvárnál pedig nem csökken a riasztási szint (50 cm) alá.

Ma reggel észlelt vízrajzi adatok:

Vízfolyás

Vízrajzi állomás

Vízállás [cm]

Vízhozam [m3/s]

Duna

Kienstock

195

1040

Dévény

161

1279

Nagybajcs

114

1280

Komárom

130

1365

Esztergom

116

---

Mosoni-Duna

Győrzámoly

14

---

Mecsér

70

---

Rába

Szentgotthárd

-60

23,4

Körmend

61

28

Sárvár

-84

36

Ragyogó

-53

40

Árpás

6

41

Győr

120

---

Marcal

Mórichida

-19

4,5

Gyirmót

48

---

Lajta

Mosonmagyaróvár

65

8

Répce-árapasztó

Répcelak-Újhíd

67

3

 

Tavaink

A Fertő-tó nyugalmi vízszintje a Burgenlandi Tartományi Hivatal honlapja szerint ma reggel 115,68 moAf volt, amely 10 cm-rel magasabb a sokéves átlagnál és nem éri el a szabályozási szintet. A tóból vízeresztés nincs.

A Tatai Öreg-tó ma reggeli vízállása 96 cm volt, folytatódik a tó töltődése.

 

Győr, 2014. március 21.

                                                                                 Ficsor Johanna, Gyüre Balázs