Répce,Rábca menti területek, vizes élőhelyek helyreállítása, vízellátása II. ütem

 Gyengénlátóknak

2014 | 09 | 11

Észak-dunántúli vízügyi gazgatóság

Sajtóközlemény

beruházások a répce és rábca mentén

Záró fázisába érkezett az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) Rábaközt és Dél-Hanságot érintő élőhely-védelmi és a térségi vízgyűjtő-gazdálkodást erősítő, több éves projektmunkája.

Az ÉDUVIZIG 181.097.103 forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert a Répce, Rábca menti területek, vizes élőhelyek helyreállítása, vízellátása II/2. ütem projekt megvalósítására.  A Hövej, Vitnyéd, Kapuvár, Agyagosszergény és Fertőd települések közigazgatását érintő projekt az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programban (KEOP) futó élőhely-védelem és élőhely-helyreállítást célzó, kétfordulós pályázati konstrukció keretében nyert támogatást.

A projektet végrehajtását környezeti-, vízminőségi- és természetvédelmi szempontok határozták meg. Ennek megfelelően az ÉDUVIZIG mérnökbiológiai módszerek alkalmazásával valósította meg projektjét.

A Répce menti és a Répcén át a Rábca menti hansági vizes élőhelyek megfelelő vízellátását célzó projekt két ütemben valósult meg. Az első ütem a Répce Répcelak és Hövej közötti szakaszát foglalta magába, a második ütem – azaz a most befejeződő projekt – Hövejtől a vízfolyás torkolatáig, a Répce és a Kis-Rába összefolyásáig tartott. A Répce két ütemben történő revitalizációja lehetőség ad a teljes ÉDUVIZIG kezelésű mederszakasz megfelelő vízellátásának biztosítására, azaz ismét élő vízfolyássá válhat az egykoron szebb napokat látott, a Rábaköz és Dél-Hanság arculatát alapvetően meghatározó patakocska.

A projekt kivitelezése során a meder morfológiai és lefolyási viszonyait, hosszirányú átjárhatóságát javító beavatkozásokat, egységes vízfolyást kísérő növénytelepítést, ökológiai menedékhelyek, ívóhelyek kialakítását, valamint természetvédelmi ismeretterjesztő infrastruktúra kialakítását célzó beavatkozásokat végeztek el. A beavatkozások eredményeképp a sűrű vízinövényzet, a mederbe lerakodott iszap és bedőlt fák eltávolítása ismét lehetővé tette, hogy az áramló, a vizes élőhelyeket, a csatlakozó térséget éltető vízé legyen a fő szerep. A projekt végrehajtásával padkás, a gépi fenntartás feltételeit biztosító mederszakaszok és természetközeli, azaz fákkal, cserjékkel szegélyezett, változatos, kanyargós mederszakaszok kialakítása történt meg. Megújult a Kis-Répce bújtatónál lévő mederburkolat, valamint az erdészeti, mezőgazdasági és ökológiai vízigények biztosítását szolgáló Markósaroki duzzasztó is teljes körű felújításon esett át.

A projekt keretében a Kis-Répce bújtatónál vagy ismertebb nevén a Syphonnál a Répcét bemutató ismeretterjesztő tábla is elhelyezésre került, mely a természetjáróknak, túrázóknak számos hasznos információt tartalmaz a vízfolyás történetéről, élővilágáról és a hozzá kapcsolódó mondavilágról.

A beruházást megelőzően jellemzően a Kis-Rábán keresztül a Rába vízével történt a térség vízpótlása, a Répce medrében alig-alig csordogált víz. Az elvégzett munkák eredményeként azonban már a Répcén is érkezik víz a Hanságba, melyet a vízfolyás mentén járva jól megfigyelhetünk. Elég csak a 85. számú főútról (Vitnyéd mellett) vagy a Kapuvár – Tőzeggyármajor közötti útról ránézni a patakra, egy a megszokott sivár látványhoz képeset teljesen más, élő vízfolyás képe tárul elénk.

A projekt megvalósítása szervesen hozzájárul a Rábca mentén kialakított, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő nyirkai-hanyi és osli-hanyi élőhely-rekonstrukciós területek vízellátásához. Ezen kívül számos egyéb igény, mint az erdő- vagy mezőgazdaság öntözővíz igénye is biztosítottá válik.

Bővebb információ: Németh József – ÉDUVIZIG Igazgató

Telefon: 06-96/315-468

Images: 
hazai_nemzetk_zi: 
lezart_futo: