Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +06 96 500 000

A Tatai Öreg-tó november közepén eléri a legalacsonyabb vízszintjét

tatai tó

A folyamatos vízeresztésnek köszönhetően közel 3 métert csökken az Öreg- tó vízszintje a nyári vízszinthez képest. November közepe táján történik a Tatai Öreg-tó üzemi lehalászása, mely során a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. szakemberei közel 1500-1600 mázsa halat halásznak le a tóból.

Tatai szakaszmérnökségünk ebben az időszakban folyamatosan egyeztet a halászati szakemberekkel a sikeres lehalászás végrehajtása érdekében. A tó öt zsilipjéből az alacsony vízállásnál már csak két zsilip (Vecserei és a Fenékürítő) nyújt lehetőséget a vízeresztésre, a -95 cm-es vízszint elérésére.

Az együttműködés mindenkinek fontos, hiszen nemsokára megérkeznek a vadludak több ezres csapatai és addigra a halászatot be kell fejezni. Más halastavakkal ellentétben az Öreg tavon nincs kialakított halágy, a halakat a Vecserei zsilipen keresztül lehúzzák a várárokba, ahol az osztályozás és a mérlegelés történik.

A vadludak számára egy 50-60 cm-rel magasabb vízállás kedvező, amely biztonságos éjszakázó helyet biztosít a tóban kialakuló zátonyokon. A lehalászás után a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakembereivel folyamatosan egyeztetve állítja be a vadludak számára ideális vízszintet a Tatai szakaszmérnökség.