Vörös murva felhasználás Almásfüzitő környékén

Az  almásfüzitői VII. számú vörösiszap lerakóval kapcsolatban november közepén  az interneten több olyan hír látott napvilágot, mely  szerint vörösiszap szivárgás tapasztalható az említett tároló kazetta nyugati oldalán, aminek látható nyomai a kazetta lábától kb. 5 m-re futó földúton két helyen találhatóak.

Igazgatóságunk ezúton kívánja cáfolni a hírt, s az alábbi hiteles tájékoztatás nyújtja: korábban a mély kátyúk feltöltésére a tardosi kőbányából származó, készletünkből maradt magas agyag tartalmú kőzúzalékot (murvát) használtuk fel az ősz folyamán. Az utóbbi napok csapadékos időjárása kioldotta az alacsony zúzottkő tartalmú keverékből az agyagot, mely sajnos így nagyon hasonlít a kazettán belül tárolt vörösiszapra. A helyszínen sétálóknak ez keltette fel a figyelmét és így alakult ki az a tévedésen alapuló hír, miszerint szivárog a VII. vörösiszap kazetta. Ezt a kőzúzadékot más helyeken, például a védvonalon is felhasználtuk, melyről közlünk néhány fotót. Itt ugyancsak látható a vöröses színe.

Fontosnak tartjuk elmondani, hogy igazgatóságunk Tatai Szakaszmérnöksége nem vásárol vagy vesz át a Tatai Környezetvédelmi Zrt-től vörösiszapot töltéskoronán történő vagy a bejáró utak kátyúzása céljából. A vörösiszap tároló kazetta mellett történt vörös színű murva felhasználás a fent leírtak alapján történt és nem összekeverendő a vörösiszap szivárgással.

A környezetükre érzékeny helyi lakosok észrevételét köszönjük, de aggodalomra nincs ok.

A megjelent hatóságok (KEM Katasztrófavédelmi Igazgatóság, GYMS Katasztrófavédelmi Igazgatóság, KEM Kormányhivatal) a 2020.11.17-i helyszíni szemlét és mintavételt követően kizárták a vörösiszap szennyezés lehetőségét és megállapították a tardosi kőzúzalék használatának tényét.