Vízminőség-védelmi kárelhárítási gyakorlatot tartottunk

Igazgatóságunk közös vízminőség-védelmi kárelhárítási gyakorlatot hajtott végre a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Területi Vízügyi Hatóságával 2021. október 28-án a Gönyűi Hajózási Üzeménél.

A sajtónyilvános eseményen kollégáink kipróbálták és oktatási céllal bemutatták a raktárkészletünkben megtalálható KOMARA tárcsás olajleszedő berendezések működését, hogy „éles” helyzetben is a megfelelő módon és hatékonysággal valamint rutinnal tudják majd működtetni. Továbbá a vízminőség-védelmi kárelhárítási feladatokhoz kötődő, szakmai szervezetekkel való kapcsolattartási és együttműködési tevékenységet is gyakorolták a résztvevők. 

A műveletet az tette még aktuálisabbá,  hogy a 2020 decemberében bekövetkezett szigetszentmiklósi olajszennyezés is rámutatott arra, hogy bármikor bekövetkezhet egy olyan mértékű szennyezés, mely indokolttá teszi ezen nagyteljesítményű készülékek gyakorlati használatát.

A bemutatott berendezés alkalmas többféle olajszármazék pl. használt olaj, gázolaj, hidraulikaolaj vízfelszínről való eltávolítására. Az üzempróba során a berendezést egy medence vizére helyeztük, így azt a természeteshez közeli állapotok szerint tudtuk kipróbálni a környezet veszélyeztetése nélkül. A berendezés nagy előnye, hogy alkalmazása során egyéb veszélyes anyag a visszagyűjtött szennyezőanyagon kívül nem keletkezik. A gyakorlat során nem csak a kollégák szereztek jártasságot a gép üzemeltetésében, hanem meghatározhattuk azt is, hogy a különböző olajféleségeket a gép milyen beállítások mellett távolítja el a leghatékonyabban. Jelen berendezés üzemeltetésén túl a kollégák egyéb vízminőségi kárelhárítási technológiákról és eszközökről előadás keretében megújíthatták ismereteiket, illetve az ezen munkákhoz kapcsolódó általános balesetvédelmi oktatásuk is megtörtént.

A mintegy 40 fő részvételével megvalósult fél napos gyakorlat után kollégáink még felkészültebben tudnak majd helyt állni egy esetleges szennyeződés eltávolítása kapcsán.