Vízügyi előadás az Ásványrárói hulladékgyűjtésen

 „A Mi Környezetünk – I. Ásványrárói Ártér-Takarítás” néven indult útnak 2019. október 19-én Ásványráróról az a nagyszerű civil kezdeményezés, melynek keretében közel 60 ember, az ország minden tájáról látogatott el a településre, hogy vízen és szárazföldön egyaránt segítse a természet tél előtti megtisztulását. Az Ásványrárói Part Camping ügyvezetője Böősi Gábor volt a kezdeményezés megálmodója és koordinátora. Az átfogó ártéri szemétszedéssel az volt a szervezet célja, hogy az egész évben, az ágrendszerben és annak partján ragadt szemetet a téli, átlagosnál alacsonyabb vízállás beállta után összeszedjék és a 2020-as vízi-szezonba már egy tisztább vízfelülettel vágjanak bele. A tavaszi TE-SZEDD akciónak is szerves résztvevői voltak, ám ez a kezdeményezést azt a területet célozza meg, melyet a TE-SZEDD keretében nem tudnak hulladék-mentesíteni.

       Az esemény fő szervezője az Ásványráró Község Önkormányzata volt. Popp Rita polgármester, aki nem csak mentora, hanem aktív résztvevője is volt a szemétszedésnek, örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a közel 70 km bejárt vízi és szárazföldi útvonalon a vártnál csekélyebb mennyiségű hulladékot kellett csak elszállítania az esemény egyik fő támogatójának, a Rekultív Kft.-nek. Az önkéntesek az ország minden tájáról érkeztek Ásványráróra, meglepetésként Horváth Csaba olimpiai és világbajnok kenus is a lelkes szemétszedők között volt. Az akció „gépesített” (motorcsónak és terepjáró) támogatói és segítői az Ásványrárói Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület tagjai voltak, mindezek mellett a Sporthorgászok Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége is aktívan segítette a szemétszedést.

       A terepen eltöltött munka után pihenésképpen két érdekes előadást is hallhattak a résztvevők: Tatai Róbert igazgatóságunk Szigetközi Szakaszmérnökségének vezetője a tájegység vízrajzáról és kialakulásáról tartott egy rövid de átfogó bemutatót, Németh Kornél madarász pedig a Szigetköz őszi madaraival ismertette össze a jelen lévő természetjárókat.

       A szervezők céljai 2019-ben maradéktalanul teljesültek, ám a jövő évi tervek között szerepel az is, hogy nem csak Ásványrárón, hanem lehetőség szerint a teljes szigetközi-mellékágrendszerben párhuzamosan, ugyanazon a napon legyen egy ehhez hasonló, vízi és szárazföldi „nagytakarítás”.