Védekezési gyakorlat az együttműködés elősegítésére

2022. október 6-án a Dunakiliti duzzasztómű térségében rendeztünk közös gyakorlatot, melyen igazgatóságunk és az Országos Vízügyi Főigazgatóság Vízminőségi Kárelhárítási Munkacsoportja mellett részt vett még a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is. A gyakorlat célja olyan havária helyzetek kezelésének gyakorlása volt, ahol a szoros együttműködés javítja a védekezés hatásfokát.

A feltételezetett havária helyzet szerint a Dunakiliti duzzasztó felvizén nagy mennyiségű nehézolaj szennyezés kárelhárítását kellett szimulálni, ami veszélyezteti a duzzasztó és a vízpótló rendszerek működését. A védekezési gyakorlat alatt természetesen szennyező anyagot nem használtunk.

Igazgatóságunk Vízminőségi Kárelhárítási Csoportja a védekezést a Benda bukó (I. sz. töltőbukó) alvizén kezdte meg, tehermentesítve az esetleges szennyezéstől a Hullámtéri Vízpótló Rendszert. A védekezés alatt az első feladat egy ilyen szennyezés során a lokalizáció, melyhez a VIKOMA típusú merülő-terelőfalat alkalmaztuk. A lokalizálást követően a VIKOMA cég KOMARA tárcsás olajleszedő berendezésével és Delta sekély vízi lefölöző berendezésével távolítottuk el a feltételezett olajfoltot. A szennyeződés meghatározásában a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság mobil laborjával volt a segítségünkre, a vízi munkavégzésben pedig motorcsónak biztosításával támogatta a kárelhárítási tevékenységet. A gyakorlatban mind igazgatóságunk, mind pedig a katasztrófavédelmi igazgatóság ügyelete is részt vett, így lehetőség nyílt az EDR rádió használatának tesztelésére is. Az esemény kiváló alkalmat nyújtott kollégáinknak a tapasztalatszerzésre, elősegítve ezzel egy későbbi éles védekezési helyzet gyorsabb és biztonságosabb végrehajtását.

A gyakorlat céljaként megfogalmazott szoros együttműködés elősegítése maximálisan teljesült, így a nap végére mindenki megelégedésére pozitív tapasztalatokkal zártuk a védekezési szimulációt.