Természetes habzásról van szó a Rába folyón

Igazgatóságunkhoz 2020. december 12-én pénteken érkezett telefonos bejelentés a Rába folyó habzására vonatkozóan. Rábai Szakaszmérnökségünk munkatársai a helyszínen a fokozott habzást szemrevételezéssel megvizsgálták. A Nicki duzzasztómű területén nem észleltek külső forrást, ahonnan a szennyezés eredne, és a hab állaga (színe, szaga, összetétele) sem utalt vegyi eredetű szennyezésre. Tekintve, hogy a habzás a duzzasztó alvizén észlelhető, feltételezhetően azt az elmúlt napok csapadékos időjárása következtében levonuló kisebb árhullám okozta, így a partról bemosott pollen, por és felületi aktív anyag habosodhatott fel a part mentén. Az árhullámok gyakori kísérőjelensége a habzás a duzzasztók alvízén.  Természetes jelenségről van tehát szó, nem veszélyes a környezetre és magától megszűnik majd.
Az eset óta szakembereink fokozottan figyelik a Rába folyót, az általunk megállapítottak alapján egyéb beavatkozásra jelenleg nincs szükség.

További teendő a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály illetékességi köre, ahová ugyancsak megtörtént a bejelentés. A hatóság akkreditált mintavételezéssel egybekötött laborvizsgálatot rendelt el 2020. december 14-re.