A Tatai Öreg-tó elérte a legalacsonyabb üzemi vízszintjét

Tatai Szakaszmérnökségünk vízleeresztési műveletével a kezelésébe tartozó Tatai-Öreg tó elérte az üzemrend szerinti legalacsonyabb vízállását, mely -94 cm Az alacsony vízállás lehetővé teszi, hogy a tavon a vonuló vadludak hada meg tudjon pihenni, biztonságos környezetet érezzenek maguk körül. Mindez az idei évben azt jelenti, hogy a sekély vízben több mint 40.000 (!) példány vadlúd éjszakázik, majd repül ki a környező táplálkozó területekre.

Eközben zajlik a tó lehalászása is, amihez ugyancsak alacsony vízszint szükséges. A tervezett hal mennyiség 1500 mázsa, melyhez 4-5 hálóhúzás szükséges. A tóban jellemzően pontyot nevelnek, de megtalálható benne a harcsa és a süllő is. A vízszint leengedése nem csak a természetvédelem és a halgazdálkodás számára kedvező, de nagyon hasznos a tó tápanyag háztartásának és az iszap kilevegőzésének is. Ilyenkor leeresztésre kerül az év során a vízben felgyűlt oldott tápanyag, majd tavasszal tiszta vízzel töltődik fel a tó.

A szakaszmérnökség a vízszintet az üzemelési szabályzatban rögzített értékekhez igazítja, annak szabályzását összehangolja a vízügyi, természetvédelmi és halászati feladatokkal. A vízszint emelése 2021.november 18-án már megkezdődhetett, mely a természetvédelmi szempontokat is figyelembe véve -30 és -40 cm közötti értékig történik.

Fotók: Musitcz László, tiszteletbeli elnök, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MMTE), KEM helyi csoport

Fotó: Molnár András, tatai szakaszmérnök, ÉDUVIZIG