A Tatai Öreg-tó üzemvízszintjének sikeres feltöltése

A Tatai Öreg-tó leeresztése és feltöltése 2019-2020 évben az üzemrendnek megfelelően történt az érvényben lévő vízjogi üzemeltetési engedély szerint.

A Tatai Hidrometeorológiai Állomáson az elmúlt 6 hónapban 292 mm csapadék hullott, 17%-kal meghaladva az időszakra jellemző sokéves (1981-2010) átlagértéket.

2019 októberében a csapadékmennyiség az átlagérték alatt maradt, a novemberi és decemberi kiugróan magas volt, a sokéves átlagérték közel kétszerese, a szárazabb januárt csapadékosabb február követte. Márciusban a szokásosnál csapadékosabb időjárás volt.

A tó leeresztése 2019. október-december között fokozatosan történt, segítve a lehalászást. A 2018-as évhez viszonyítva nem érkezett kérés az üzemrendtől való eseti eltérésre a halászati hasznosítóktól. A leeresztést követően 2019. december 7-én a tó vízszintje elérte a -82 cm-t. A vadludak számára optimális -20 és -40 cm közötti vízszintet ez év február elejéig sikerült tartani. Ezt követően megkezdődött a tó ütemes, üzemrendnek megfelelő feltöltése, melyhez közel 4 millió m3 vízmennyiség betározására volt szükség, így a csapadékos időjárásnak köszönhetően az Által-ér vízkészlete biztosította az üzemrend szerinti vízszint elérését.

A Tatai Öreg-tó elért vízszintjével látványos és festői képet mutat Tata Város környezetében. Aki még nem járt Tatán, és kedveli a természetet, a vízi életközösségeket és a kellemes sétákat, annak egyszer mindenképp meg kell kerülnie a Tatai Öreg-tavat, hogy a tó és környezetének minél több titkát felfedezhesse. Aki már látta, annak is érdemes időnként visszalátogatnia, mert az évszakok és a vízszint váltakozásával mindig új arcát mutatja az idilli táj.