Tata város köszönetnyilvánítása Igazgatóságunk felé

Igazgatóságunk örömmel üdvözölte Michl József tatai polgármester levelét, melyben köszönetet mondott az ÉDUVIZIG-nek, azon belül is kiemelten Szilbekné Molnár Katalin osztályvezető asszonynak és Molnár András Tatai Szakaszmérnöknek azon szakmai támogatásért, melyet Tata a vizes élőhelyek megőrzése érdekében az elmúlt években kapott. A polgármester kihangsúlyozta, hogy több nemzetközi, kormányzati, gazdasági és civil szervezet illetve magánszemély aktív közreműködése mellett Igazgatóságunk két vezetőjének segítsége nélkülözhetetlen volt abban, hogy Tata 2018. október 25-én a világ 17 másik városával együtt elnyerhette a 170 ország által ratifikált Ramsari Egyezmény „Wetland City” (vagyis „Ramsari Város”) díját.

A nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelméről szóló, 1971-ben kötött Ramsari egyezmény idén először részesítette ebben az elismerésben azokat a városokat, amelyek kiemelkedően sokat tettek egy-egy Ramsari terület megóvásáért és annak ökológiai hasznosításáért.

Tata Város Önkormányzata az elmúlt évtizedben több Ramsari vizes élőhely rekonstrukcióját kezdeményezte  illetve valósította meg, többek között az Öreg-tavat, a Réti-8-as számú tavat és a Fényes-források Grófi tavát. Több karsztforrás forrásbarlang kitisztítását kezdeményezte vagy támogatta, a vizes élőhelyek turisztikai hasznosítása céljából tanösvényeket épített ki, az iskolákban öko-osztályokat indított. Kiemelt támogatója a Tatai Vadlúd Sokadalomnak. A város számos más projektet, tevékenységet valósított még meg a természeti értékeket megőrzése, a környezetkultúra és az ökoturizmus elősegítése érdekében, melyekben Igazgatóságunk fentiekben kiemelt két vezetője örömmel működött együtt a közös célok mentén.