A Táj Nemzetközi Napja a Felső-Duna projekt keretében

Európában a tájak minősége és sokszínűsége számos tényező következtében romlik, ami kedvezőtlenül befolyásolja a mindennapi élet minőségét. Az Európa Tanács kezdeményezésére az Európai Táj Egyezmény megnyitásának napját, október 20-át 2017-től A Táj Nemzetközi Napjaként ünnepeljük Európa-szerte. Idén a táj és a víz kapcsolata, egyben pedig az irántuk érzett felelősség köré szerveződik a nemzetközi figyelem. Az Európa Tanács „Táj és Víz” címmel népszerűsíti a víz értékét a tájban.

Magyarországon több szervezet is csatlakozott a kezdeményezéshez, és idén is változatos programokkal igyekeznek felhívni a tájaink értékeire és védelmére a lakosság figyelmét. Ebben az Agrárminisztérium és a Belügyminisztérium mintaprojektjei is segítséget nyújtanak.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság kezdeményezésére a vízügyi igazgatóságok olyan projektek eredményeit mutatják be, amelyben a beavatkozások figyelembe veszik a táj komplexitását, természeti és kulturális értékét egyaránt őrizve járulnak hozzá az emberi jóllét növekedéséhez.
A rendezvények célja egyrészt az éghajlatváltozással kapcsolatos problémák fenntarthatósági szemléletű megoldásainak megismertetése, másrészt az integrált természetes vízmegtartó rendszer kialakításának népszerűsítése.

Igazgatóságunk is csatlakozik a programsorozathoz, melynek keretében lakossági fórumot tart a „Felső-Dunai mellékág-rendszerek árvízvédelme és vízpótlása I.ütem” (KEHOP-1.3.0-15-2016-00013) című projekt keretében:

Időpont:         2019. november 13. szerda 16.30 óra

Helyszín:        Kisbodaki Közösségi Ház, 9234. Kisbodak, Szabadság utca 32.

 

Tervezett program:

16.00-                     Érkezés, regisztráció

16.30 – 16.35         Köszöntő: Tímár Gábor polgármester, Kisbodak

16.35 - 16.55          Tájékoztató a projekt létrejöttéről és céljáról:

                                               Láng István főigazgató, Országos Vízügyi Főigazgatóság

                                               Németh József igazgató, Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

16.55 -17.05           A projekt műszaki megvalósítása, kiemelve a Kisbodakon végzendő

                               munkákat: Mészáros és Mészáros Kft.

17.05-                     Kérdések-válaszok

 

További információ: http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=news_46_2174

Date: 
Wednesday, November 13, 2019 - 16:30