Tájékoztató a dunai árhullámról: készültségek elrendelése Szigetköznél

Az elmúlt héten Nyugat-Európában rendkívül heves esőzéseket okozó hidegörvény a Duna vízgyűjtőjét mind időben, mind térben kevéssé érintette.  A magyarországi árvízi helyzetet elsősorban a 2021.07.17-én szombaton, leginkább Ausztria területén hullott jelentős mennyiségű csapadék befolyásolja, amely az Inn, a Traun, az Enns folyók vízgyűjtőjét és a Bécsi medencét érintette. Itt területi átlagban 24 óra leforgása alatt 33-62 mm csapadék hullott, vasárnap pedig erre további 15 mm eső esett. A hidegörvény 2021.07.19-én hétfőn lassan dél felé eltávolodik és legyengül, északnyugat felől hidegfront érkezik, mellyel szárazabb légtömegek érkeznek a térségbe.

A lehullott csapadék hatására intenzív vízszintemelkedések indultak meg. A német és osztrák szakaszon már megindult az apadás.

A Dunán levonuló árhullámra valamint a kedvezőtlen hidrometeorológiai helyzetre való tekintettel igazgatóságunk a következő árvízvédelmi készültségeket rendelte el:  

2021. július 18-án 18:00 órától

a· 01.04. Dunaremete-rajkai árvízvédelmi szakasz Dunakiliti gátőrjárására I fokú készültség lépett életbe.

 2021. július 19-én 06:00 órától

a 01.03. Vének-dunaremetei árvízvédelmi szakasz (Duna jobb parti védvonal) teljes hosszára II. fokú készültség

a 01.04.  Dunaremete-rajkai árvízvédelmi szakasz (Duna jobb parti védvonal) Dunaremetei, Rajkai, Kisbodaki és  Cikolai gátőrjárásaira I. fokú készültség

a 01.05. Vének-dunaszentpáli árvízvédelmi szakasz (Mosoni-Duna bal parti védvonal) Bácsai gátőrjárására II. fokú készültség lépett életbe.

 A vízgyűjtőn lehullott csapadék valamint a kedvezőtlenül alakuló külvízszintek miatt igazgatóságunk a következő belvízvédelmi készültségeket rendelte el: 

2021. 07. 19-én 6:00-tól I. fokú belvízvédelmi készültség lépett életbe 

a 01.03. Duna-menti belvízvédelmi és 
a 01.05. Mosoni-Duna bal parti belvízvédelmi szakaszon. 

A magyar szakaszon az árhullám Nagybajcsnál várhatóan a 2021.07.20-án keden tetőzik, a III. fokú készültségi szintet megközelítő, esetleg azt elérő vízállással. Lejjebb Komárom és Esztergom térségében várhatóan I.fokot kell majd elrendelni.

Fontos kiemelni, hogy a jelenlegi árvíz biztonsággal levezethető az árvízvédelmi töltések között vagy a kijelölt ártereken. A védvonalakon figyelőszolgálatot állítunk fel, a beavatkozó egységeket készenlétbe helyezzük. Tekintettel arra, hogy a víz a töltések között marad, a védekezési tevékenység elsősorban a szivárgó vizek megfigyelésére, az általuk okozott károk megelőzésére koncentrál.

Az elkövetkező napokban a Dunán és a hozzá kapcsolódó mellékágrendszerekben jelentősen megnőnek a vízsebességek, sokfelé kell számítani komolyabb mennyiségű uszadékra is a folyón, ezért külön felhívjuk a vízitúrázók figyelmét a fokozott óvatosságra!

A várható vízállásokról az alábbi honlapokon érhető el további tájékoztatás:
https://www.hydroinfo.hu/Html/hidelo/hidelo_graf_duna.html
http://www.eduvizig.hu/taxonomy/term/3