Tájékoztatás az ÉDUVIZIG működési területét érintő vízkárelhárítási helyzetről 2017. szeptember 04.

Tájékoztatás az ÉDUVIZIG működési területét érintő vízkárelhárítási helyzetről - 2017. szeptember 04. 1100

 

Meteorológia

A Duna bajor és osztrák vízgyűjtőin az elmúlt mintegy egy hetes időszakban, területi átlagban is jelentős, 75-125 mm csapadék hullott. Ezek hatására jelentős vízszintemelkedés indult meg a Dunán és az alsó ausztriai Duna szakaszokon a vártnál is magasabb, mintegy 5000 m3/s-os vízhozammal tetőző árhullám alakult ki. Vasárnap már sehol nem volt és a következő 6 napban sehol nem is várható területi átlagban jelentős csapadékmennyiség.

 

Hidrológia

A Dunán érkező kisebb árhullám az alsó-ausztriai szakaszon Kienstocknál az előrejelzetthez képest némiképp magasabb vízhozammal tetőzött ma kora hajnalban. Ma reggelre apadóvá vált a vízjárás a Bécs feletti szakaszon.

 

Ezzel lényegében egy időben megkezdődtek a bősi erőmű előre tervezett karbantartási munkálatai, melynek következtében a mesterséges üzemvízcsatornába a szokottnál kevesebb, az Öreg-Dunába pedig annál jóval több víz bevezetése várható. Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakembereinek ma reggeli tájékoztatása szerint a szlovák vízügyi szervek az Öreg-Dunába eresztett vízmennyiséget a megszokott mintegy 400 m3/s-ról a mai napra mintegy 3000 m3/s-ra tervezik emelni, ez az érték ma reggel 8 órakor mintegy 2200 m3/s volt. Ennek megfelelően az öreg Duna vízállása Dunaremeténél az elmúlt 24 órában több mint 3 métert emelkedett. A karbantartási munkálatok miatt az átadott vízmennyiség további növekedésével, akár a 4000-4200 m3/s-os értékkel is számolni kell.

 

A vízátadás következtében az árhullám az Öreg-Duna medrében vonul le, így Dunaremeténél az árhullám tetőzése meghaladja a II. fokú készültség szintjét (580 cm), kedvezőtlen esetben a III. fokú szint (620 cm) elérése sem zárható ki. Nagybajcsnál az árhullám tetőzésére a holnap hajnali órákban számítunk, az I. fokú készültségi szint (470 cm) körüli vízállással. Az alsóbb szakaszokon nem várható,hogy a vízszint eléri a készültségi szintet.

A fentiek hatására a Rába vízállása Győrnél ma várhatóan meghaladja a 300 cm-t.

 

A Rábán, Lajtán, Répcén és a Marcalon, valamint a kisvízfolyásokon nem alakult ki árhullám.

 

A Dunán érkező árhullám, , illetve a kedvezőtlenül alakuló hidrológiai helyzet miatt a Központi védelemvezető

  • Vének-Dunaremete árvízvédelmi szakasz Ásványrárói, Patkányosi és Nagybajcsi gátőrjárásain
  • Dunaremete-Rajkai árvízvédelmi szakaszon 2017.09.04. 8 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el.  18 órától az I. fokú árvízvédelmi készültség II. fokúra emelését rendeli el.

 

A hidrológiai helyzetet folyamatosan figyelemmel kísérjük, számításokat végzünk és szükség esetén újabb tájékoztatót adunk ki.

 

 

 

Győr, 2017. szeptember 04.