Tájékoztatás 2014. szeptember 13. 11.00 óra

Az éjszakai órákban az előrejelzéseknek megfelelően újabb csapadékhullás kezdődött a Dunántúl területén. A csapadéktevékenység a reggeli órákra itt nagyrészt megszűnt.

A bakonyi vízfolyások és a Marcal vízgyűjtő területén sehol nem hullott 5-10 mm-nél több csapadék. A Fertő-tó térségében 15-25 mm csapadék hullott.

A Lajta vízgyűjtő területén 12-22 mm közötti csapadék volt az elmúlt 24 órában. Az OMSZ ma reggeli előrejelzése szerint a teljes vízgyűjtőn kedd reggelig még további 20 mm körüli területi átlag várható.

A Rába-Répce ausztriai területén ma reggelig jellemzően 15-20 mm körüli, helyenként 30 mm feletti csapadék értékeket mértek. Itt kedd reggelig területi átlagban még 15 mm körüli csapadék várható.

A Duna ausztriai és németországi részvízgyűjtőin területi átlagban nem volt jelentős csapadék.

 

A Dunán a ma reggeli osztrák, valamint a tegnap kiadott OVSZ prognózis szerint készültségi szinteket elérő árhullám kialakulása nem várható. A bősi erőmű karbantartása miatt az erőművön csak 1000 m3/s vízhozamot vezetnek át, a többlet vízhozamot az Öreg-Dunába vezetik, emiatt annak vízhozama jelentősen emelkedhet, a hét legvégére elérheti a 2500 m3/s-ot is.

A Rábán a csapadéktevékenység hatására újabb, árhullám indult el. Igazgatóságunk működési területén, Ragyogónál az I. fokú árvízvédelmi készültséget (150 cm) meghaladó tetőzés várható, de az erre vonatkozó előrejelzés a körmendi tetőzést követően pontosítható.

Győrben a rakpart szintjét várhatóan nem éri el a vízállás.

A Lajtán Mosonmagyaróvárnál a tegnap kialakult árhullám miatt ma reggel az I. fokú készültségi szint (160 cm) körüli a vízállás. A megindult 2. árhullám várhatóan utoléri az 1. hullámot, így Mosonmagyaróvárnál a III. fokú árvízvédelmi készültségi szint kialakulása sem zárható ki a jövő hét közepén.

A Répcén újabb árhullám alakult ki, Répcevisnél jelenleg intenzív áradás tapasztalható. A Répcelaknál kialakuló vízszinteket a Répcevisi tetőzést követően tudjuk pontosítani.

A Marcalon Mórichidánál jelenleg lassan áradó vízjárás tapasztalható, további lassú áradó vízjárásra számítunk, készültségi szintet elérő vízszint kialakulása nem várható.

Cuhai-Bakonyér Bakonybánknál a tegnap esti órákban 271 cm-rel tetőzött. Mezőőrs térségében tegnap éjfélkor következett be az árhullám tetőzése 183 cm-rel. Az apadás azóta folyamatos. Bőny térségében lassan áradó a vízjárás tendenciája. Tetőzésre a ma esti óráktól számítunk

A ma hajnali csapadék az Ikva vízgyűjtőjét érte el, adataink szerint 30 mm körüli mennyiséggel. Ennek hatására a vízrendszer felső szakaszának állomásain (Sopron, Rák patak Sopron Nagycenk) ma reggelre intenzív áradás tapasztalható. Fertőszentmiklósnál a hajnali óráktól a vízjárás ismét áradóvá vált.

 

Az Ikván érkező árhullám, illetve a kedvezőtlenül alakuló hidrológiai helyzet miatt a Központi védelemvezető

  • az Ikva menti településekre 2014.09.13. 10 órától I. fokú helyi vízkárelhárítási készültséget rendelt el.

 

Itt szükség esetén műszaki segítséget adunk a védekező önkormányzatoknak.

 

A Lajtán érkező árhullám, , illetve a kedvezőtlenül alakuló hidrológiai helyzet miatt a Központi védelemvezető

  • a Lajtamenti árvízvédelmi szakaszon 2014.09.13. 10 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el.

 

A kedvezőtlenül alakuló kül- és belvízszintek miatt a Központi védelemvezető

  • a Rábca-menti, a Kapuvár-Hansági és a Fertő menti belvízvédelmi szakaszokon 2014.09.13. 06 órától I. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el.

 

A korábban kiadott árvízvédelmi és helyi vízkárelhárítási készültégi fokozatok továbbra is érvényben vannak.

 

A hidrológiai helyzetet folyamatosan figyelemmel kísérjük, számításokat végzünk és szükség esetén újabb tájékoztatót adunk ki.

 

 

 

Győr, 2014. szeptember 13.