A Széchenyi-egyetem külső tanszéke lett igazgatóságunk

Külső tanszék alapításáról, az együttműködés szélesítéséről írt alá megállapodást a Széchenyi István Egyetem és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 2019. november 11-én. A mosonmagyaróvári kar hallgatói magasabb szintű gyakorlati képzést kaphatnak, igazgatóságunk pedig a szakember-utánpótlás erősödését reméli.

A sajtónyilvános eseményen dr. Földesi Péter, a Széchenyi-egyetem rektora elmondta, arra törekednek, hogy a hallgatók használható, valódi tapasztalatokkal megtámogatott tudást kapjanak. Igazgatóságunk a megállapodás értelmében ezentúl a mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnöki képzést megerősítve külső tanszékként fog funkcionálni, mely jogilag, szervezetileg ugyan nem ugyanolyan, mint az egyetemen belül működő tanszékek, értéket, tudást jelez. A rektor utalt arra, hogy az éghajlat változásával a víz egyre inkább központi szerepet tölt be életünkben, ezért a vele kapcsolatos képzések is felértékelődnek. Németh József, igazgatóságunk vezetője ehhez kapcsolódva arról beszélt, hogy Győr és a Szigetköz térségében a víz kiemelt jelentőségű, s emiatt nélkülözhetetlen az a szakember-utánpótlás, amelyet a Széchenyi-egyetem biztosíthat az igazgatóság számára.

A megállapodás lényege, hogy igazgatóságunk szakemberei órákat tartanak majd a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar vízügyes képzésein is, emellett gyakorlati oktatásokra, bemutatókra kerül sor nálunk. Munkatársaink témajavaslatokkal is élnek majd tudományos diákköri dolgozatok, diplomamunkák esetében, s nyomon követik elkészülésüket.

Dr. Szalka Éva, a Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar dékánja kijelentette: az egyetem célja olyan szakemberek képzése, akikre a piacnak szüksége van, s a vízügyes képzést is ilyen indíttatásból kezdték el. Hozzáfűzte: az oktatásban sok esetben szükség van külső szakemberek bevonására, mert ők gyakorlati tudást tudnak átadni a hallgatóknak, akiktől a munkahelyeken elvárják, hogy ilyen ismeretekkel rendelkezzenek. Dr. Szakál Pál, a Víz- és Környezettudományi Tanszék professzora az eseményen reményét fejezte ki, hogy az egyetem és az ország egyik legjobb szakembergárdájával rendelkező ÉDUVIZIG együttműködése a jövőben még gyümölcsözőbbé válik. Úgy vélekedett, hogy sok olyan kutatási terület van, amelyben ez elképzelhető.

Hancz Gábor SZEhírek nyomán, fotó: Májer Csaba József