Sikeres volt a Széchenyi jégtörő menetpróbája

A vízügyi igazgatási szervek jégtörő hajóparkjának üzemeltetéséről szóló 24/2012. (V. 31.) BM utasítás szerint a Széchenyi és Neptun jégtörő hajók fenntartója Igazgatóságunk. A vonatkozó jogszabály értelmében a hajóknak a kijelölt állomáshelyükön minden év november 15-től március 1-ig terjedő időtartamban rendelkezésre kell állniuk egy esetleges jég elleni védekezéshez. A jégtörő hajó tartózkodási állomáshelye Igazgatóságunk Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötője.

A hajók megfelelő műszaki állapotban tartása és a jövőbeni védekezési feladatok végrehajtásának felkészülése érdekében 2019. január 22-én a Széchenyi hajóval menetpróbát tartott Igazgatóságunk. A menet során megtörtént a hajó fő és segédmotorjainak járatása, hajócsavarok, kormánylapátok átmozgatása, navigációs eszközök beüzemelése, továbbá a döngölő berendezés próbája.

A jég elleni védekezés, vagy szakkifejezéssel élve a jégkárelhárítás feladata a folyókban keletkező és érkező jég megfigyelése, kezelése és kártételek nélküli levezetése, a folyami nagyműtárgyak, mederben lévő művek, parti létesítmények védelme, a veszélyes jégtorlaszok kialakulásának megakadályozása, illetve a már kialakult torlaszok rombolása és ezek által a jeges árvízveszély megelőzése vagy csökkentése. A jégvédelmi tevékenység központi irányítását védekezés elrendelése esetén az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) látja el.

A jégtörő hajók feladatai a következők jégkárelhárítás esetén: jégtakaró beállásának késleltetése, egyenletes beállás lehetőségének biztosítása, torlaszképződés feltételeinek csökkentése, torlódások megbontása, folyosó kialakítása, fenntartása.

Összességében elmondható, hogy a Széchenyi és legénysége sikeresen teljesítette az üzempróbát, bevetésre készen horgonyoz Igazgatóságunk kikötőjében.