Sajtótájékoztató és lakossági fórum az Esztergom árvízvédelmi projekt keretében

Az „Esztergom árvízvédelmének fejlesztése I. ütem” (KEHOP-1.4.0-15-2016-00015) című európai uniós projekt kapcsán tartottuk sajtótájékoztatót és lakossági fórumot 2022. május 2-án Esztergomban. Mindkét eseményt Hernádi Ádám, a város polgármestere nyitotta meg, majd Kovács Szilvia projekt irányító, a VIZITERV Environ Kft. vezető tervezője mutatta be a terveket. Az esemény Németh József igazgatóságunk vezetőjének összefoglalójával zárult.

A fejlesztést 900 millió Ft vissza nem térítendő támogatásból valósítja meg igazgatóságunk az Országos Vízügyi Főigazgatósággal közös Konzorciumban.

A Kormány 2016-ban kiemelt, közfeladat megvalósítására irányuló feladatnak minősítette a projektet, melynek fő célja a klímaváltozás következtében jelentkező szélsőséges időjárási események káros hatásainak csökkentése, ezáltal az árvízi kockázat mérséklése Esztergom város térségében. Az árvízszintek jelentősen emelkedtek az elmúlt időszakban, és a nagy árvizek előfordulása gyakoribbá vált a Duna érintett szakaszán.

A meglévő esztergomi védvonal kiépítettsége nem elégséges az elvárható árvízi biztonsághoz és továbbfejlesztése sem lehetséges a megfelelő mértékben, így új nyomvonalon épül ki árvízvédelmi védmű. A komplex létesítmény a 2017-ben elkészült engedélyezési terv alapján 6,5 km hosszú Duna jobbparti és 0,8 km hosszú Kenyérmezei-patak jobbparti védvonallal fogja biztosítani a MÁSZ (mértékadó árvízszínt) +1,2 m kiépítési szintet.

A 2016. nyár vége óta zajló előkészítés keretében megtörtént az alap kiviteli tervek és az erdészeti tervek elkészítése, valamint az előzetes régészeti feltárás.

A kivitelezés várhatóan még 2022-ben kezdetét veszi. A beruházás megvalósulása több mint 25.000 fő árvízvédelmi biztonságát fogja növelni.

Hernádi Ádám polgármester

Kovács Szilvia projekt irányító

Németh József igazgató