Rekonstruált római hajó úszik a Dunán

Az Élő Dunai Limes (Living Danube Limes) című, az Európai Unió finanszírozásában és a Magyar Állam társfinanszírozásában megvalósuló Interreg Duna Transznacionális projekt azt a célt tűzte ki, hogy az egykori Római Birodalom határvonalaként funkcionáló Dunát nem mint elválasztó, hanem mint összekötő útvonalként erősítse. A projektben 10 Duna-menti ország 19 partnere vesz részt, köztük neves egyetemek, kutatóintézetek, múzeumok és önkormányzatok, abból a célból, hogy a Duna-menti római kori múltra alapozva kortárs együttműködéseket támogasson, és segítse a turizmus fejlődését, a párbeszéd növelését. Igazgatóságunk örömmel osztja meg a magyarországi szervezők alábbi tájékoztatását a projekttel kapcsolatban:

Minden ország jelölt egy római múlttal rendelkező kísérleti helyszínt, ahol osztrák kutatók többek közt talajradaros méréseket végeztek, ez alapján virtuális rekonstrukciók készülnek, egy, a Duna-vonalát bemutató weboldal is létrejött, amely a következő linken érhető el: https://livingdanubelimes.eu 

A projekt egyik kiemelt látványossága, hogy Németországban, a Friedrich Alexander Egyetem munkatársai készítettek egy rekonstruált, 4. századi római hajót Mainzban található leletek alapján. Ez egy teljesen működő, lusoria-típusú hajó. A projekt vezető partnere több szakaszra bontva legénységet is toborzott hozzá, akik 2 hetes turnusban (teljesen nemzetközi társaság) végigutaznak a Dunán, a Fekete-erdőtől egészen Románia keleti határáig.  

Ez az utazás fizikailag is összeköti a Duna-menti római örökséggel is rendelkező településeket, így az út neve: Connecting Cruise.   A hajó 2022. július 16-án rajtolt Németországból, majd Ausztrián és Szlovákián keresztül augusztus 10-én ér Esztergomba. Az útiterv szerint következik Visegrád (augusztus 11.), Szentendre (12.), Budapest (13–14.), Százhalombatta (15–17.), Adony (18.), Dunaújváros (19–20.), Dunaföldvár (21.), Bölcske (22.)., Paks-Dunakömlőd (23–24.), Fadd-Dombori (25–26.), Baja (27–28.), Dunaszekcső (29.), Mohács-Kölked (30–31.). Majd továbbhalad Horvátország, Szerbia, Románia és Bulgária vizeire őszig. 

A hajó útjához kerékpárral, kenuval vagy gyalogosan bárki csatlakozhat egy tetszés szerint kiválasztott szakaszon, egyúttal az egyes településeken vezetett bejárás keretében látható a hajó. 

A magyarországi szakaszt a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete, a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszéke és a Spatialist Kft. szervezik, együttműködve számos Duna-menti önkormányzattal, intézménnyel, szervezettel, illetve a vezető partner ausztriai, kremsi Danube Universityvel, és 10 ország további partnereivel. Rengeteg segítséget, támogatást, lelkesedést kapnak Magyarország különböző településeiről, ez valóban egy szép csapatmunka - megalapozva egy, a vízhez kötődő jövőbeli kulturális útvonalat. A projekt céljai megvalósításának segítése lehetőséget ad az önkormányzatok számára, hogy más Duna menti településeket is megismerjenek, és az ő kérdéseiken keresztül válaszokat találjanak a Duna mint településfejlesztési erőforrás kiaknázásához.

Bővebb információ a projekt weboldalán, Facebook-oldalán és Instagram-oldalán érhető el:

https://www.interreg-danube.eu/approved-projects/living-danube-limes

Living Danube Limes - Interreg Danube Transnational Programme | Facebook

Living Danube Limes (@livingdanubelimes_cruise2022) • Instagram-fényképek és -videók