Országos védelmi gyakorlaton voltunk Szolnokon

Hónapok óta tartó előkészítő szervezés és több helyszíni bejárást követően 2021. október 5-6-án országos védelmi gyakorlatot tartott a vízügyi ágazat a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén Szolnokon. A több, mint 250 fő részvételével megrendezett esemény – melyre 40 éve nem volt példa -   apropóját több tényező is indokolta: egyrészt a klímaváltozás következtében egyre gyakrabban tapasztalhatók szélsőséges időjárási jelenségek, villámárvizek, amikkel a vízügyes szakemberek tudatosan és tökéletes szakmai felkészültséggel kívánnak szembenézni. Másrészt évtizedek óta nem történt ilyen nagy volumenű, a beavatkozások teljes spektrumát felvonultató gyakorlat. Harmadrészt a 2013. évi dunai árvíz óta a vízügyi ágazat nem nézett szembe komolyabb árvízzel. Ezért is volt fontos és egyben egy kiváló alkalom, hogy az évek során megszerzett tudást és tapasztalatot a már meglévő  szakembereink felelevenítsék és valósághű körülmények között gyakorolhassák. Az elmúlt években érkezett számos  új kollégának pedig most nyílt alkalma elsajátítani ezeket az ismereteket, hiszen a rutinos munkavállalóink nyugdíjba vonulásával a tapasztalatok átadására is egyre kevesebb lehetőség maradt.

A gyakorlat főbb helyszínei a Milléri szivattyútelep környezetében, a Milléri csatornán, és az európai viszonylatban is egyedülálló, újonnan épített és Karcagi Gábor hajdani főmérnökről elnevezett Árvízvédelmi Gyakorlóközpontban voltak.

A közös megnyitót követően a kötelező munkavédelmi oktatás, valamint a védekezés jogi alapjairól és a vonatkozó főbb szabályozásokról szóló előadás következett, melyre Igazgatási és Jogi Osztályunk vezetőjét, dr. Papp Ildikót kérték fel a szervezők. A bevezető általános előadásokat követően két napra elosztva a beavatkozási feladatok rövid ismertetése követezett, melyeket fényképes illusztrációval az egyes VIZIG-ek prezentáltak.

A védekezési beavatkozási feladatokból mindegyik VIZIG és az Országos Vízügyi Főigazgatóság is kivette a részét. Igazgatóságunk a miskolci, a budapesti és a bajai VIZIG-gel közösen vízminőség-védelmi beavatkozásokat mutatott be, mely feladatok összehangolását is mi végeztük. A mi igazgatóságunk végezte el továbbá a VIKOMA felfújható merülőfal és a KOMARA tárcsás olajleszedő telepítését. A Szigetszentmiklóson is használt deltafejes olajleszedő, porlasztófejjel felszerelt parti és úszó szivattyú, valamint a mikroperforált tömlős mélységi levegőztető berendezés, mint vízminőségi eszközök bemutatására is sor került. Ez utóbbi Keserü Balázs vízminőség-védelmi referens kollégánk ötlete nyomán fejlesztették ki, és azóta alkalmazása ágazati szinten is elterjedt a kárelhárítások során.

A többi igazgatóság többek között hídmezőről és partról való szádfalverést és húzást (pneumatikus és hidraulikus verőfejjel), vízi szállítási és mobilszivattyú telepítést, éjszakai tér- és vonalvilágítást, vízhozam és mederméréseket, drón alkalmazását, valamint a gyakorlópályán árvízi jelenségek elleni hagyományos védekezési feladatokat mutatott be. A gyakorlatot a két nap során szakmai vezetéssel négy delegáció tekintette meg, akik az egyes pontokon helyi irányítóktól szóbeli tájékoztatást kaptak.

Igazgatóságunk védelmi osztagának környezeti kárelhárítási részlege - Szitás Sándor, szigetközi szakaszmérnök-helyettes vezetésével és Keserü Balázs vízminőség-védelmi referens szakmai irányításával - az elmúlt évben többször is bevetésen volt Szigetszentmiklóson, a Velencei tónál, valamint az Által-érnél. Ennek köszönhetően a kitelepülésben és a hozzá tartozó logisztikai feladatok gördülékeny ellátásában nagy gyakorlatra tettek szert, valamint országos szinten is elismerően nyilatkoznak a munkájukról, melyre nagyon büszkék vagyunk.

A műszaki ismeretanyagon és tapasztalatcserén túl fontos eleme a sikeres védekezésnek az igazgatóságokat összekötő személyes kapcsolatok, melyek erősítésére, új ismeretségek megkötésére is lehetőség nyílt az ország valamennyi részéről érkezett vízügyes kollégák révén.

FOTÓ: ÉDUVIZIG és OVF/Romet Róbert

dr. Papp Ildikó osztályvezető előadása:

ÉDUVIZIG csapat:

ÉDUVIZIG csapat munka közben:

A teljes ágazat gyakorlat közben: