Online megemlékezés a Vizes Élőhelyek Világnapjáról

Az egyre fokozódó emberi beavatkozás hatására a XX. század közepére olyan mértékben összezsugorodtak a vizes élőhelyek, hogy óhatatlanul szükségessé vált az ökoszisztémák hosszú távú megőrzését szolgáló nemzetközi szintű összefogás. Ennek eredményeként most már ötven évvel ezelőtt 1971. február 2-án megszületett a vizes élőhelyek védelmét biztosító Ramsari szerződés. Bár az alapítók között csak 18 ország szerepelt, az egyezményhez az elmúlt öt évtized folyamán 171 ország ratifikálta a szerződést. Jelenleg több mint 2414 terület, összesen mintegy 250 millió négyzetkilométer tartozik az egyezmény hatálya alá.

Hazánk 1979-ben csatlakozott a Ramsari Egyezményhez. Jelenleg Magyarország 29 területtel szerepel a listán, amely összesen 243.410 hektárt jelent. Ezek a területek nem csak a hazai növény és állatvilág szempontjából jelentősek, de a vonuló madarak számára is igen fontos pihenő és táplálkozó helyül szolgálnak. Igazgatóságunk működési területén négy ramsari terület található: a Fertő tó, a Nyirkai hany, a Rába völgye és a Tatai öreg tó a Réti és Ferencmajori halastavakkal együtt.

A vizes élőhelyek közül sok napjainkban már csak az aktív vízgazdálkodásnak köszönhetően maradhat fenn. Soknak a vízpótlása, üzemeltetése a vízügyi ágazat tevékenysége révén valósul meg. Mivel igazgatóságunk területén is több ilyen vizes élőhely található, így minden évben mi is megemlékezünk erről a jeles napról.

A környezeti nevelés fontosságát szem előtt tartva eddig személyes előadásokkal tudtuk átadni az iskolák részére az ezzel kapcsolatos érdekes információkat. A járványügyi helyzetre való tekintettel most az alábbi online előadással szeretnénk felhívni a figyelmet e jeles nap fontosságára:

https://youtu.be/AmAFyfVcZ7Q

A vízügyi ágazat múzeuma (www.dunamuzeum.hu) által készített kapcsolódó játékos online ismertetők pedig az alábbi linkeken elérhetőek:

https://www.thinglink.com/scene/1408788200628944899?fbclid=IwAR2ZGQT3TtipAKxLxKeTBbvTdpUZbVShbIb6MycRmWOKcMGk22rxrS4OAO0

https://learningapps.org/watch?v=porokfckn20

Ilyen élőhely a Ráckevei-Soroksári-Duna-ágban található úszóláp is, amelyet 2020 decemberében hatalmas mértékű olajszennyezés ért. Az ehhez kapcsolódó cikk az alábbiakban olvasható:

https://vizmerce.blog.hu/2021/02/02/vizes_elohelyek_veszelyben_a_szigetszentmiklosi_olajszennyezes?fbclid=IwAR0LoLk3rkkpIrz40cAkwT5TEBCSiQ-2zMa24SHuKLAhNEBYm5KmVdy29O4

 

Ramsari területek Magyarországon: