Mobilszivattyú próbája egy árvízvédelmi fejlesztés keretében

Igazgatóságunk területén jelenleg folyamatban van a "Nyergesújfalu projekt - az Esztergomi kistérség hosszú távú árvízi biztonsága és ármentesítése érdekében szükséges árvízvédelmi fejlesztések" tárgyú projekt. A 100% állami támogatású beruházás célja az árvízi részöblözet védettségét biztosító elsőrendű árvízvédelmi mű jogszabályi előírásoknak megfelelő kiépítése. A projektet az Országos Vízügyi Főigazgatóság valósítja meg, a megépülő létesítmények hosszú távú vagyonkezelését és fenntartás-üzemeltetését pedig az igazgatóságunk látja majd el.

A fejlesztés keretében megtörtént egy nagyteljesítményű dízel mobilszivattyú beszerzése, melynek üzempróbáját 2021. február 09-én, az ASG Vízgép Kft. tatabányai telephelyén tartották. Az üzempróba jól sikerült, az ASG mérnökei bemutatták a mobilszivattyú használatát, amit ezután igazgatóságunk gépészei kipróbáltak és közel egy óra hosszat működtettek különböző fordulatszámon. A szivattyút a kivitelező KÖTIVIÉP „B” Kft. szállítja le a részünkre, de előtte szükséges volt az úgynevezett „nedves üzempróbát” megtartani.

A mobilszivattyú feladata lesz az árvízi időszakban a töltés mögötti területekről átemelni a belvizet. Teljesítménye ehhez igazodik, az emelőmagassága 10 m, a maximális vízhozam 500 liter/másodperc. A mobilszivattyúnak – nevéből is eredően – nem lesz állandó helyre a töltésen, hanem szükség esetén kiszállítjuk és behelyezzük az előre kialakított szivattyúállásba.