Megkezdődtek a fenntartási munkálatok

Igazgatóságunk vagyonkezelésében lévő medrein valamint töltésein az idei évben is megkezdődtek a fenntartási munkálatok. A növényzettel való benőttség vagy a feliszapolódás csökkenti a csatornák vízszállító képességét, míg a töltéseken kialakított gyeptakaró megfelelő szinten való tartása az árvízi biztonság szempontjából elengedhetetlen.

Az iszapolási munkák mellett a növényzet tavaszi robbanásszerű növekedése a szakaszmérnökségeken megindította a kaszálási munkálatokat.

A Hansági Szakaszmérnökségen elvégzésre került mindösszesen 200 km kaszálás (elsősorban partkaszálás, de folyamatos a rézsű- és mederkaszálás is), és 10 km iszapolás a Hanság-főcsatornán, a Kis-Rábán, a Tordosa-csatornán valamint a Répcén, illetve megkezdődött a Mosoni-Duna jobb parti töltésének kaszálása is.

A Rábai Szakaszmérnökség első lépésben a Nagy - Pándzsa partjának, mederrézsűjének, és medrének a kaszálását végezi Győrből indulva. Ezután a Vezseny-ér, illetve a belterületi csatorna és vízfolyás szakaszok kaszálását kezdi meg.

A Szigetközi Szakaszmérnökség fenntartógépei a Nováki, a Szavai és a Zámolyi főcsatornákon kezdték a medrek, és partok kaszálását, ugyanis ezek jó vízelvezető képességének fenntartása a mentett oldali vízpótlás szempontjából elengedhetetlen. Ezzel párhuzamosan végzik a töltések kaszálását is, első sorban a belterületi részeken. A szakaszmérnökség megkezdte a Duna jobb parti elsőrendű árvízvédelmi töltés mentén a víz oldali előtéren felnőtt fás szárú növényzet visszaszorítását is.

A Tatai Szakaszmérnökség is megindította a kaszálási munkálatokat az Által-éren, Tata és Szomód térségében, valamint a Mikovinyi-árkon, Naszály település területén.

Különböző meder fenntartási munkálatok, rézsű rongálódások helyreállítása történt az Által-ér egyes szakaszain, valamint elvégezték a Tatai Öreg-tó elhabolt parti fövenyének stabilizálását is.

Az Egységeknek a gépi fenntartási munkákon túl szükséges a kézi munkavégzés is, ami általában műtárgyak, szelvénykövek, sorompók, táblák környezetének kaszálását, karbantartását jelenti, valamint elmondható, hogy egyre sűrűbben és komolyabban jelentkeznek a töltésekben, a mentett oldali csatornaszakaszokon valamint a vízfolyásokon "tevékenykedő" hódok munkáink gyümölcsei, melyek külön be nem tervezett helyreállítási munkálatokat jelentenek a szakaszok számára.