Megkezdődött a Görgetegi Duna-ág és a Szigeti-Duna-ág hídfőinek felújítása

2023.március 16-án kezdődött meg a Görgetegi Duna-ágon és a Szigeti-Duna-ágon található két híd hídfőinek felújítása a "Doborgaz-Dunakiliti gyalogos- és kerékpáros híd építése" című európai uniós projekt megvalósulása érdekében. A beruházás kivitelezésének alapfeltétele ugyanis e rekonstrukció, melyet igazgatóságunk az általa kiadott vagyonkezelői hozzájárulásban előírt. A megközelítő útvonalon található két nagyobb híd felújítása magába foglalja a  minimális aszfaltjavítási és lefolyó javítási munkákat is, továbbá a következő munkafázisokat tartalmazza:

az üregek feltöltését  a csatlakozó pálya útburkolatán keresztül ~100-150 mm átmérőjű furatokon keresztül végzi el a magyar oldali munkák kivitelezésért felelős A-HÍD Zrt. a kiegyenlítő lemez átfúrásával. A hídfő szerkezeti gerendája elé (az előtöltés felől), zsaluzatot készít, ami képes a beton nyomását felvenni. Az elkészített furatokon keresztül betonozó pumpa segítségével folyós betont injektál az üregbe, addig, míg több beton bejuttatására már nincs lehetőség. A kiegyenlítő lemezek alatti üreg feltöltése közben, az útpályán félpályás forgalomkorlátozás van érvényben, így kérik az arra közlekedők szíves türelmét.

A Dunakiliti és Doborgaz (Szlovákia) között épülő híd lehetőséget fog adni arra, hogy az itt élő, eddig elszigetelt határ menti települések között közvetlen kapcsolat alakuljon ki. Az 500 méter hosszúra tervezett híd Kis-Csallóköz szigetet köti majd össze Szigetközzel és részévé válik az EuroVelo 6 kerékpáros útvonalnak, hiszen a projektben gyalogos és kerékpáros út is épül a Dunakiliti-duzzasztómű és a híd közötti szakaszon 506 m hosszban.  

A több, mint 10,4 millió euró költségű projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program társfinanszírozásában - 50-50%-os megosztással - valósul meg. A magyar oldali partner az Építési és Közlekedési Minisztérium, a megvalósult híd vagyonkezelője pedig az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság lesz.