Mederkaszálás a Nagy-Pándzsánál

Igazgatóságunk fenntartási tevékenysége a nagyobb folyók mellett a kisebb vízfolyásokra, mint például a Nagy-Pándzsára is kiterjed – a fő feladat, hogy az érkező vizeket károkozás nélkül lehessen levezetni. Ehhez jól karbantartott, egyben megbízhatóan működő vízügyi műtárgyakra és tiszta mederre van szükség. Éppen emiatt a Rábai Szakaszmérnökségünk munkatársai augusztusban végezték el a vízfolyás medrének tisztítását a Győr és Ravazd közötti, mintegy 27 kilométeres szakaszon. Ez a munka évente kétszer, jellemzően kora nyáron és ősz elején aktuális, hiszen a vízinövények burjánzása június elejére kiteljesedik, a szeptember eleji beavatkozással pedig már az őszi és a téli időszakra készülnek fel. A feladat elvégzéséhez nagy teljesítményű gépeket és speciális adaptereket használunk. A gépek esetében többségében mezőgazdasági traktorokra kell gondolni, az adapterek pedig ezen erőgépekre vannak szerelve. Meghajtásuk hidraulikus rendszerrel, illetve a traktor teljesítmény leadó tengelyéről történik. Elsőként a meder melletti parti-, illetve fenntartó sávokban kaszálták le a növényzetet. Itt meghatározott szélességben jogszabály által biztosított joga van a Vízügynek, pontosan azért, hogy a gépek munkavégzése biztosítható legyen.  Ez a jog nem csak a Vízügy érdeke.

Az említett fenntartó sávot követően a mederrézsű kaszálását végezték el a gépek. Ez már látványosabb munka, célja - a tisztításon túlmenően - az is, hogy a géplánc következő elemének, a mederkaszáló gépnek a munkavégzését lehetővé tegye. A vizes szelvényből kosaras mederkaszáló adapterrel kaszálták és emelték ki a parti sávra a vízi növényzetet.    A Győrhöz közelebbi lassabb folyású, iszaposabb alsó szakaszon főleg hinarat és sást, feljebb jellemzően nádat termeltünk ki a mederből. Gépkezelőink szakmai tudása elengedhetetlen, a biotechnikai gépek láncban dolgozva speciális munkát végeznek, a feladat nagy odafigyelést és precizitást igényel. Nagy figyelmet fordítunk a mederkarbantartó géplánc optimális üzemeltetésére. A Győr és Ravazd közötti intenzíven fenntartott szakaszon a meder kaszálása általában két hetet vesz igénybe. A munka a Rabkerti tó és a Nagy-Pándzsa összefolyásánál kezdődött, a gépesített egység innét haladt folyásirány szerint felfelé.

Ez a munka a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségének ugyancsak fontos, mely szervezettel kiváló kapcsolatot ápol Igazgatóságunk. A beavatkozásnak köszönhetően könnyebb megközelíteni a partot, a meder pedig jelentősen nagyobb nyílt vízfelületen horgászható. A Horgászszövetség tapasztalata, hogy a meder fenntartást követően jelentősen megnő a pecások száma például a Pápai úti Nagy-Pándzsa szakaszon is. Igazgatóságunk a Nagy-Pándzsán, a halmonitoringozásra kijelölt helyeken meghagyja ilyenkor a növényzetet, ideális élőhelyet biztosítva a halaknak, mely nemcsak a horgászoknak kedvez, de az itt zajló tudományos kutató munkánkat is segíti.

                                         

Fotó: Nagy Csaba (Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége): Medertakarítás a Nagy-Pándzsán Győrben, Kismegyer határában