Látványos munkarészekkel folytatódott a Nicki duzzasztómű rekonstrukciója

Az Európai Unió támogatásával a 2014-2020 közötti ciklusban a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében folyik a „Nagyműtárgyak fejlesztése és rekonstrukciója” (KEHOP-1.4.0-15-2015-00002) tárgyú beruházás.

A projekt Nicki projekteleménél ideiglenes elzárások kiépítése mellett 2019. április végén befejeződött a Nicki duzzasztómű három (az I-es, a II-es és a III-as) duzzasztási funkciójú nyílásában a RUBENA típusú, cseh gyártmányú tömlős gát beszerelése.

A kiviteli munka folyamán kiderült, hogy az 1-es nyílás alvizi oldalán a Pletschinger pad alatti cölöpök – melyek eredetileg bauxit betonból készültek -, eddigi hosszú élettartamuk alatt erőteljesen rongálódtak, így szükségessé vált komplex cseréjük.

Az 1-es nyílás előtti részen a tűzszerészeti vizsgálatok megtörténtek, elkészült a cölöpök között a terület kitakarítása és a feltöltése. Folyamatban vannak szükségessé vált altalajvizsgálatok, melyek után lehet az alapozási terveket véglegesíteni.

A 2-es és a 3-as nyílásoknál, valamint a hordalék-leeresztő műtárgyrésznél az alvizi oldali Pfletschinger pad betonozási munkálatai már elkészültek.