Komárom, Almásfüzitő árvízvédelmi öblözet árvízvédelmi biztonságának javítása

 A "Komárom, Almásfüzitő árvízvédelmi öblözet árvízvédelmi biztonságának javítása" tárgyú projekt elsődleges célja az árvízvédelmi öblözetben az árvízvédelmi biztonság megteremtése volt, amelyet az öblözetet védő 14,3 km hosszú árvízvédelmi fővédvonal teljes körű kiépítésével ért el. A projekt a megvalósulást követően mintegy 29.000 ember életének, jelentős nemzeti értékek, számos kulturális, infrastrukturális javak, társadalmi- és magánvagyon árvizektől való védelmét szolgálja.

A fejlesztés legjelentősebb eleme a Bécs-Budapest országos vasúti fővonal árvízi terheléstől történő mentesítése volt, a vasúti pálya és a Duna közé 4,8 km hosszban új árvízvédelmi töltés építésével. Ezen a szakaszon az elmúlt időszakban többször kialakult árvízi helyzetekben szükségessé vált a vasúti forgalom jelentős akadályoztatása, kiesése. A projekt eredményei által megvalósult új védmű által elkerülhetők a vasút és a mögöttes területek védelmében a nagyméretű árvízi védekezési beavatkozások.
A belterületi töltésszakaszok fejlesztése során Komáromban a vasútállomás előtti szakaszon árvízvédelmi fallal és burkolattal is kiegészült a jelenlegi töltés. A kialakítás az árvízi biztonság megteremtése mellett esztétikusabb és helytakarékosabb megoldást is nyújt, így ez a terület a város kedvelt sétálóhelyeihez kapcsolható.
A beruházás keretében az árvízvédelmi fővédvonal összesen 9.293 m hosszban fejlesztésre és megerősítésre került, ezáltal védelmi képessége 35 % helyett a védett terület árvízvédelmi biztonsága teljessé vált.

A projekt honlapja->

Images: 
hazai_nemzetk_zi: 
lezart_futo: