Készen állnak a jégtörő hajók

A vízügyi igazgatási szervek jégtörő hajóparkjának üzemeltetéséről szóló 24/2012 (V.31.) BM utasításban meghatározottak szerint, 2021. december 15-én 06.00 órától a jégtörési szemlén alkalmasnak minősített jégtörő hajókra jégvédekezési készenlétet rendelt el az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A rendelkezésre állási időszakban a jégtörő hajókkal az Országos Műszaki Irányító Törzs rendelkezik.

A készenlét igazgatóságunk állományában a Széchenyi jégtörőhajót és a Neptun motoros hajót (jégtörőt) érinti. Az elrendelés pontszerűen érvényes a Duna folyam 1791,6 fkm térségére. Az I. fokú készültség keretében az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Műszaki Biztonsági Szolgálata biztosítja a jégtörő hajók un. melegen tartását és az ehhez szükséges létszámot. Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan a jégtörési feladatok ellátásához szükséges létszámból 10 főt saját állományából biztosít a vízügy, további  8 fő -  köztük a 2017. évi szerbiai jégvédekezésben részt vett hajóparancsnok, Kovács Dezső - pedig megbízási szerződés alapján áll rendelkezésre.

A jégtörő hajók védekezésre alkalmas állapotra történő felkészítésük megtörtént: a hajók rendelkeznek az érvényes hajóokmányokkal, minden olyan hírközlő eszközrendelkezésre áll, amely biztosítani tudja a hajók egymás közötti és az irányító központok közötti összeköttetését, illetve megtörtént a hajók 30% üzemanyaggal történő feltöltése is.