Iskolai roadshow a Víz Világnap hetében

AZ ENSZ 1993-ban március 22-ét a Víz Világnapjának nyilvánította, melynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a nélkülözhetetlen természeti kincs.

„Vizet mindenkinek!” „Bárki is vagy, bárhol is vagy, alapvető emberi jogod van a vízhez!” – idén ezzel a jelmondattal hívják fel a figyelmet a víz fontosságára.

A 2019. évi Víz Világnap témája a fentiekből kifolyólag: „Senki nem maradhat le”, mely egyben a 2030-as Fenntartható Fejlődési napirendi pontok központi üzenete. Célul tűzték ki, hogy a víz elérhetőségét és fenntartható kezelését eddig a dátumig mindenki részére biztosítani kell. Számba veszik az egyenlőtlenség, „lemaradás” miatti krízishelyzet kialakulásának okait: például a környezeti ártalmak, klímaváltozás, népességnövekedés és a migráció is kedvezőtlenül befolyásolja a marginális csoportok vízhez történő hozzáférését.

Minden évben megünnepeljük e jeles napot, melynek hetében kiemelkedő eseménysorozattá nőtte ki magát az iskolai roadshow: igazgatóságunk, a Pannon-Víz és a Hild Iskola - mint a „vizes szakma képviselői” – közösen március 18-22-ig szakmai bemutatót tartottak. Minden nap egy új iskolába látogattak el: idén a csornai Széchenyi, a győri Kölcsey, a kapuvári Széchenyi, a Gyakorló iskola, illetve a győrújbaráti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola került sorra. A gyakorlati bemutatókat szakmai előadásokkal kötötték össze, melyek által a gyerekek testközelből ismerkedhettek meg az árvízvédelmi, vízminőségi, vízhozammérési és vízszerelési munkákkal. Többek között láthatták a vízi közmű terepasztalt, a Harcsás-féle falikút gyűjteményt, valamint az építészet és a víz kapcsolatát is megismerhették. Igazgatóságunk kis csapata a Radó Tibor Általános Iskolában is járt egy filmvetítés és egy közös vízhez kapcsolódó kézműves játszóház erejéig, továbbá a Richter János Zeneművészeti Szakgimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Bartók Béla Ének-zenei Általános Iskola tanulóinak is tartottunk előadásokat.

Összességében elmondható, hogy mindegyik iskola nagy örömmel és érdeklődéssel fogadta a kollégákat.