Illegális hulladék a Mosoni-Duna hullámterében

A Mosoni-Duna hullámteréhez kapcsolódó, Igazgatóságunk vagyonkezelésében lévő győri 5750/1 hrsz-on ismeretlenek nagy mennyiségű vegyes szerkezetű hulladékot helyeztek el. Több évvel ezelőtt, még a TeSzedd országos akció keretében takarítottuk ki önkéntesek segítségével ezt a területet, de sajnos újra megtelt hulladékkal.

Tekintve, hogy a hulladék bemosódás esetén jelentős környezeti- ill. vízminőségi károkat okozhat, Igazgatóságunk 2018. 06.05-11. között III. fokú vízminőség-védelmi kárelhárítási készültség keretében gyűjtötte össze a hozzávetőlegesen 250 m3-nyi elhagyott hulladékot, melynek elszállítására és ártalmatlanítására egy megbízott szakcéget kért fel.

Igazgatóságunk akkor megtette ismeretlen tettes(ek) ellen a rendőrségi feljelentést is.

Alig egy héttel később azonban újra gyűlni kezdett a - főként háztartási eredetű - hulladék, melyre ezúttal a terület ETO stadion parkolójával szembeni részén bukkantunk rá. Időközben felújítottuk és ismét zárhatóvá tettük a Pesti út melletti bekötő úton található, Mosoni-Dunához vezető vaskaput, ezért „csak” az odáig vezető, trafóház szomszédságában lévő területre tudták letenni a hulladékot. Igazgatóságunk ezúttal sorompóval zárta le a bekötő út elejét.

Sajnos megdöbbenve állunk az eset előtt és őszintén reméljük, hogy a média és a rendőrségi feljelentés talán hoz valamilyen megoldást a helyzetre. Nagyon számítanánk a különböző szervezetek (mezőőrök, polgárőrök, szolgáltatók, város) segítségére is, mert sajnos Igazgatóságunk saját hatáskörében nehezen tudja kezelni ezt az állapotot.