Idén lehetséges a szigetközi elárasztás

2019. április 18-án tartotta meg a 2019. évi első ülését a Szigetközi Hullámtéri vízpótló rendszer (HTVP) üzemelését felügyelő Szigetközi Üzemelési Bizottság.

A bizottsági ülésen kiértékelték a HTVP rendszer 2018.évi működését, áttekintették a szlovák fél által Dunacsúnyon keresztül átadott vízhozamok idősorát.

A résztvevők tájékoztatást kaptak a rendszer területén folyamatban lévő KEHOP programokról, a Nagyműtárgyak rekonstrukciója keretében folyó Dunakiliti duzzasztómű és a Szivárgó-csatorna jelenlegi felújítási munkáiról és a Felső-dunai mellékág-rendszerek árvízvédelme és vízpótlása című beruházásról.

A tagok ezen az ülésen tárgyalták a vízpótló rendszer 2019. év elárasztásával kapcsolatos kérdéskört is.

A résztvevők az alábbi lényeges szempontokat hangsúlyozták ki: az elárasztásnak elsősorban természetvédelmi céljai vannak. A Szigetközi hullámtéren az elterelés előtti időszakban is volt minden évben olyan árvíz, ami természetes elárasztást eredményezett. A vízi élőlények számára kifejezetten kívánatos az évenkénti elárasztás. A halak ívási az időszakban igénylik ezt a magasabb vízszintet, számukra szükséges, hogy víz alá kerüljenek part éleken kívüli területek is. A hullámtéri faállomány számára is előnyös az erdős területek megöntözése. Az idei évben tovább erősíti a mellette szóló érveket az eddigi tartós megelőző aszályos időszak.

A Bizottság tagjai egyhangú szavazással úgy döntöttek, hogy nem kell megváltoztatni az HTVP érvényben lévő üzemelési szabályzatában lévő hullámtéri elárasztásra vonatkozó szabályokat. Ennek megfelelően, ha az idei évben a feltételek adottá válnak, akkor lesz hullámtéri elárasztás.

Az elárasztás április 01. és május 31. közötti időszakban szükséges évente egy alkalommal, amennyiben a Duna rajkai szelvényében a vízhőmérséklet eléri a +10 C fokot, és a Duna vízhozama a Pozsony-Dévényi szelvényben az előre jelezhető időszakban meghaladja a 2500 m3/s-ot. Az elárasztás időszakában a szlovák fél az Öreg-Dunába 800 m3/s vízhozamot biztosít 14 napon keresztül, melyet az előrejelzések alapján 2019. április 29-én kezdeményeztük tőlük. A tényleges elárasztás időpontjáró la későbbiekben adunk tájékoztatást.