Hidrológiai tájékoztató 2018. június 14.

Meteorológia

 

Az előrejelzéseknek megfelelően tegnap délután újabb intenzív csapadék érte el a Lajta felső szakaszának térségét. Rövid idő alatt sokfelé hullott 20 és 60 mm közötti mennyiség, de kisebb területeken ennél több is kialakulhatott.

A Rába-Répce vízgyűjtőn területi átlagban nem volt jelentős csapadék.

A Duna alpesi részvízgyűjtői közül elsősorban a Traun-Enns területén mértek sokfelé 40 és 100 mm közötti csapadékmennyiséget, máshol jellemzően 20 mm alatt maradt a lehulló mennyiség.

Területi átlagban az Igazgatóság területén sem volt jelentős csapadék.

 

Az előrejelzések szerint a következő 6 napos időszakban sehol nem várható területi átlagban jelentős csapadékmennyiség.

 

Hidrológia

 

Az újabb lehullott csapadék hatására ismét heves árhullám vonult le a Pittenen. Petersbaumgarten-nél a tegnap kora esti órákban ~55 m3/s vízhozammal tetőzött az árhullám, majd gyors apadás kezdődött; ma reggel 12 m3/s az érkező vízhozam az osztrák adatok szerint. Újabb kisebb árhullám vonult le a Schwarzán is, mely Gloggnitz-nál a ma hajnali órákban tetőzött 43 m3/s csúcsvízhozammal. A Lajtán Deutsch Brodersdorfnál a tegnap esti órákban megállt az apadás a Pitten újabb árhulláma miatt, a tetőzés itt a ma hajnali órákban következett be, a tetőző vízhozam 96 m3/s volt. Ma reggel apadó vízjárás mellett 66 m3/s az érkező vízhozam.

Deutsch Haslau térségében a tegnapi prognózisunk szerint alakult az árhullám levonulása, az esti órákban 41 m3/s körüli vízhozam mellett tetőző jellegű volt a vízjárás, amelyre a ma hajnali óráktól megérkezett az újabb árhullám. Ma reggel áradó jellegű a vízjárás, a legfrissebb osztrák adatok szerint 43 m3/s vízhozam érkezik. Számításaink szerint a tetőzés ebben a szelvényben a holnap délutáni-esti óráktól várható 60 m3/s körüli tetőző vízhozam mellett.

Mosonmagyaróváron a vízállás az első árhullám hatására ma hajnalban átlépte az I. fokú készültség (160 cm) szintjét. A tetőzésre számításaink szerint a szombat hajnali óráktól számítunk 55 m3/s körüli tetőző vízhozammal, amely aktuális összefüggéseink szerint Mosonmagyaróváron a III. fokú készültség szintjét (220 cm) meghaladhatja.

 

 

Aktuális és előrejelzett vízállások, tetőzések, Összefoglaló táblázat

 

 

vízfolyás-állomás

vízállás ma 6:00

holnap reggelre várható vízállás

várható / bekövetkezett tetőzés (*)

 

cm

cm

cm

időpont

Lajta-Mosonmagyaróvár

166

190-210

220-240

6.16 éjszaka-hajnal

 

 

Készültségi szintek váltása az előrejelzés alapján:

 

állomás

I. fok

II. fok

III. fok

Lajta, Mosonmagyaróvár

6.14 04:00

6.15 éjszaka-kora hajnal

6.16. éjszaka-kora hajnal

 

A Lajta mentén ma reggeltől I. fokú, ma estétől pedig II. fokú árvízvédelmi készültség elrendelésére került sor. A levonuló árhullámot vízhozammérő szakcsoportunk a mai naptól vízhozammérések végrehajtásával ellenőrzi.

 

A Dunán is kialakult egy kisebb árhullám, amely a friss osztrák prognózis szerint Kienstocknál ma napközben tetőzik 3500 m3/s körüli vízhozammal. Igazgatóságunk területén készültségi szintet elérő vízállások kialakulása nem várható, azonban az Alsó-szigetközi vízpótló rendszerben vízkormányzásra lehet szükség.

 

A Rábán, Répcén, a Marcalon és kisvízfolyásainkon jelentős árhullámok egyelőre nem alakultak ki.