Hidrológiai tájékoztató - Által-ér, 2014. november 17.

Hidrológiai tájékoztató

az Által-ér vízgyűjtőjére

2014. november 17.

 

Meteorológiai előrejelzés Tata, Tatabánya térségére

 

Az elmúlt 24 órában Tatabányán 6,8 mm, Tatán 7,1 mm csapadékot mértek. Az OMSZ előrejelzése alapján a térségben ma délutántól az esti órákig további kisebb, 5 mm alatti csapadékmennyiség várható. Átmeneti szünet után a holnap délelőtti óráktól délutánig ismét várható újabb eső. Ennek mennyisége a térségben elérheti a 10 mm-t. A csapadék várható intenzitása gyenge, vagy közepes lesz, zápor, zivatar kialakulása nem várható. Az ezt követő napokon nem várható további számottevő mennyiség.

A szél holnap estig kelet-délkeleti irányú lesz, 10-20 km/h alapsebességgel és 25-45 km/h-s széllökésekkel. Szerdán és csütörtökön északnyugati szélirány várható, 15-30 km/h alapsebesség és 25-55 km/h-s lökések mellett. A legerősebb széllökések csütörtökön várhatóak. Péntektől jelentősen mérséklődik a légmozgás, ekkortól már a legerősebb széllökések is 20 km/h alattiak lesznek, változó szélirány mellett.

A hétvégétől a reggeli órákra gyenge fagy is kialakulhat, de a vízfelszíneken jégképződés nem várható.

 

Hidrológiai helyzet az Által-ér völgyében

 

Az Által-ér és vízrendszerének vízjárását alig változó – stagnáló állapotok jellemzik. Az Által-éren Környénél mintegy 350-380 l/s az érkező vízhozam, Tatabányán a Bánhidai-erőmű hűtőtava alatt jelenleg 350 l/s vízhozam érkezik.

A jelentősebb mellékvízfolyások közül az Oroszlány-Kecskédi vízfolyás Kecskédnél mintegy 180-200 l/s, míg a Galla-patak Tatabányán mintegy 100 l/s vízhozamot szállít az Által-érbe. A Galla-patakon a tegnapi csapadék miatt alakult ki kisebb, gyorsan levonuló vízszint-emelkedés.

 

A holnap délelőtti óráktól várható csapadéktevékenység hatására elsősorban ismét a Galla-patakon várhatók újabb vízszint-emelkedések a gyors összegyülekezés miatt; ennek nagysága és tartóssága azonban a csapadék területi és időbeli eloszlásától függ.

A teljes Által-ér vízrendszert tekintve számottevő változás a vízjárásban nem várható, jelentős árhullám kialakulására nem számítunk.

 

Tatai Öreg-tó

 

A Tatai Öreg-tó ma reggeli vízállása -98 cm volt. A tó vízszintje téli üzemvízszinten van.