Fokgazdálkodás a Szigetközben

A „Felső-dunai mellékág rendszerek árvízvédelme és vízpótlása I. ütem” (KEHOP-1.3.0-15-2016-00013) című projekt kivitelezési munkáinak az eredményeként a Duna folyam jobb parti mellékágrendszereiben több helyen alkalmazták a régi fokgazdálkodási módszereket.

A 2021. májusában befejezett 1,906 milliárd forint európai uniós támogatással megvalósult beruházás célja a Duna 1850-1809 fkm közötti szakaszán a jobb parti mellékágrendszerek árvízlevezető képességének és a meglévő ökológiai állapotok további javítása volt.

Rajka község külterületén a Szigeti-Duna felső, az Öregréti bukó alatti szakaszán a jobb parton egy mély fekvésű terület (lapos) található. A lapos vízpótlásának a javítása érdekében a rávezető fok kotrásával, fokgazdálkodási elvek szerinti szélesítésével bővítették ki az Öregréti vizes élőhely torkolatát. A rajkai Ördögszigeti belső tavak, valamint a dunakilitin található Helenai tavak esetében kotrással tágították ki a vízpótlást biztosító rávezető fokokat. A régi anyagnyerőhelyeken kialakult tavak ma már rendkívül értékes növény- és állatvilággal rendelkeznek. A Helenai tavak egyikében, a kristálytiszta vízben számtalan édesvízi medúza is él. A Nyárasi átvágás északi oldalán található lapos (természetes vizes élőhely, ún. fok) vízellátása korábban nem volt biztosított, mivel rákötése hiányzott. A vízpótlását a Nyárasi átvágás mellett lévő bal parti út és az út két oldalán lévő terep visszabontásával – erdészeti átjáróként – alakították ki. Ezáltal létrejött a Süli szigeti fok.

Újszigeti vizes élőhely fok:

Újszigeti vizes élőhely fok:

Süli szigeti fok: