Felvették a megyei értéktárba a szigetközi vízpótló rendszert

Győr-Moson-Sopron megye számos értékkel, népművészeti és kulturális hagyománnyal, épített örökséggel, gasztronómiai nevezetességgel, gyógyvíz- és fürdőkultúrával rendelkezik, amelyek megőrzése feltétlenül indokolt és szükséges. Mindezek érdekében döntött úgy a megyei közgyűlés 2013. június 14-i ülésén, hogy létrehozza a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktárat, illetve a megyei értéktár létesítésével kapcsolatos feladatok ellátására a megyei értéktár bizottságot. Bevezették a megyerikum fogalmát. Jelenleg 71 településen működik értéktár a megyében, valamint országosan egyedülállóan 3 tájegységi értéktár is alakult.

A Szigetköz Natúrpark indítványozására igazgatóságunk kezdeményezte az általunk üzemeltetett Szigetközi Hullámtéri és Mentett Oldali Vízpótló Rendszer felvételét a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktárba. A bizottság 2021. Decemberében jóváhagyta a javaslatot, így a 108 megyei érték mellé felvették a vízpótló rendszert is.

A Rajka-Vének között megvalósult és üzemelő vízpótló rendszer jelentősége abban rejlik, hogy a kedvezőtlen folyamatok megállítását, a további károk megelőzését szolgálja, komplex célokat (élőhely-rekonstrukció, halászat-horgászat, öntözés, erdőgazdálkodás, idegenforgalom, rekreáció, tájképi értékek védelme, korábbi vízdinamika biztosítása) elégít ki.  Elsődleges célja a szigetközi táj korábbi mozaikszerű arculatának helyreállítása, a mentett oldali vizes élőhelyek rekonstrukciója a káros többletvizek elvezetése mellett. A Szigetközi Hullámtéri Vízpótló Rendszer történelmi léptékű kialakulása és az ezzel járó természeti értékek, valamint a térségben élők infrastrukturális igényeinek összhangja mindig is kiemelt szempont volt. Mindezeket alátámasztják a múlt történelmi árvízvédelmi fejlesztései, az ökológiai rehabilitációk elvégzése, valamint a természetvédelmi területek kijelölése. A rendszer fenntartható működtetéséhez megalapított Szigetközi Üzemelési Bizottság is ezt a célt szolgálja.

Pillanatfelvételek a vízpótló rendszer területéről:

Görgetegi-Duna:

Bagaméri hallépcső:

Örömkőlaposi-csatorna és zsilip:

Szavai-csatorna - Patkányosi-híd: