Elindult a DAREFFORT projekt

DAREFFFORT - Danube River Basin Enhanced Flood Forecasting Cooperation / A Duna vízgyűjtő árvízi előrejelzési együttműködésének fejlesztése tárgyú Európai Unió támogatásával megvalósuló projekt nyitó rendezvényére került sor Budapesten 2018. szeptember 13-14-én. A két napos eseményen az első partner értekezletet és az árvízi előjelzést érintő adatszolgáltatókkal történő egyeztetést, az ún "Data Providers Conference" is megtartották. Az eseményt Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vezetője nyitotta meg, továbbá felszólalt Jenei Gábor, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) Vízdiplomáciáért és a Duna Régió Stratégiáért Felelős Főosztályának vezetője, valamint Igor Liska az ICDPR (Duna Védelmi Bizottság) képviseletében. A területi vonatkozásokat Sütheő László műszaki igazgató-helyettes mutatta be Igazgatóságunk részéről, amely szervezet a projektben fejlesztett rendszer egyik végfelhasználója, haszonélvezője.

A 2018. június 01. és 2021. május 31. között megvalósuló beruházás teljes költsége 1,35 millió EUR (mintegy 440 millió forint). A projekt fő témája a Duna vízgyűjtőn észlelt adatokhoz való hozzáférés fejlesztése és minél széleskörűbb megosztása illetve egységesített adatformátumok kialakítása internet alapú webservice pontok létesítésével. A projekt támogatja a DanubeHIS rendszer létrehozását, mely az ICPDR keretein belül működő közös adatmegjelenítő és kezelő felület lenne (lásd. SavaHIS). Ezen túlmenően a projekt célja meghatározni az előrejelzés stratégiai fejlesztési irányait a vízgyűjtő szintű hosszútávú fenntarthatóság érdekében. 

A projektben 24 intézmény vesz részt (12 PP, 12 ASP); a vízgyűjtő lefedettsége majdnem 100%-os, 12 ország képviselője van jelen a megvalósításban. Két Duna vízgyűjtő szintű szervezet (ICPDR. EUSDR), egy EU szintű intézmény (JRC) és egy világszintű szervezet (WMO) is közvetlenül segíti a projekt megvalósulását.

A fejlesztés alapvetően a Duna Stratégia területi felmérése szerint és annak kezdeményezésére, valamint a KKM jelentős koordinációs és pénzügyi segítségével, az ICPDR-ral egyeztetett módon történik. Megvalósítását a Duna Transznacionális Program (DTP) támogatja. Magyar partnerek az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Viziterv Environ Kft., stratégiai partner a KKM.

A projekt várt eredménye többek között a jobb információáramlás és a pontosabb előrejelzés révén a hatékonyabb árvízvédelmi védekezés megvalósulása. Így összességében kis ráfordítással jelentős anyagi károk előzhetőek meg a jövőben.

A projektről további információ olvasható:

http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/dareffort