Elhunyt Dr. Michel Larinier

A halvándorlással foglalkozó nemzetközi szervezetek tájékoztatása szerint 2020 szeptemberében elhunyt Dr. Michel Larinier a Toulouse egyetem professzora.

Michel több mint 30 éven át foglalkozott az öko - hidraulika kérdéseivel. A halátjárókkal kapcsolatos munkái 1982-ben kezdődtek, amikor a Francia Környezetvédelmi Minisztérium felkérésére a francia villamos művek több mint 30 vízerőműjénél irányításával létesítettek halátjárókat. Az 1980-as évektől tanulmányozta a halak és a hidraulika kapcsolatrendszerét, alkalmazta az amerikai tapasztalatokat Franciaországban. Munkásságával hozzájárult az atlanti lazac állomány csökkenésének megállításához a Loire, a Rajna és több francia folyó esetében. Részletesen vizsgálta a turbinák halakra gyakorolt hatását. Tapasztalatait a hazai és a nemzetközi irodalom publikációi, kiadványai tartalmazzák. A halátjárókkal kapcsolatos kiadvány a szakma alapművének számít. Nemzetközi elismerései közül ki kell emelni a Halátjáró Konferencia Életpálya Díját.

A vízügyes szakembereknek a Dordogne folyón létesített halátjárók szakmai tanulmányútján osztotta meg tapasztalatait. Magyarországi látogatása során a Tisza Kiskörei duzzasztó, illetve a Duna Dunakiliti segéd hajózsilip átjárhatóságának megoldására tett javaslatokat. Közbenjárásával tanulmányozhattuk a Rhone folyó hajózsilipjeinek halzsilipként történő üzemeltetését. Szerény, kiváló tudós és gyakorlati embernek ismertük meg.

Nyugodjék Békében.