Először állítottunk ki a Vadlúd Sokadalom Fesztiválon

2019-ben 19. alkalommal rendezte meg a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Magyar Madártani Egyesület és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület a Tatai Vadlúd Sokadalom elnevezésű rendezvényt, melynek igazgatóságunk is támogatója. Az országos természetvédelmi fesztivált minden évben november utolsó szombati napjára szervezik a Tatai Öreg-tó partján, mely a természet és a természetbarátok ünnepe.

Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt itt, a tatai Öreg-tó leeresztett medrében, a hajdan volt mocsárvidéken találtak pihenőhelyet maguknak hosszú vonulásuk során. Minden év novemberében visszatérnek, hogy a telet nálunk töltsék, majd február végén, március elején visszainduljanak északi költőhelyeik felé. Az idei évben mintegy 35 ezer ludat figyelhettek meg a látogatók, melyek évről évre emlékezetből térnek vissza, hogy a tavon töltsék a telet.

Kora reggel az érdeklődők megtekinthették a sok ezer vadlúd kirepülését, majd az esemény ünnepélyes megnyitója után megkezdődtek az előadások és a kitelepülő szervezetek bemutatói, melyek között az idei évben igazgatóságunk és mellettünk a Győri SZC Hild József Építőipari Szakgimnáziuma is képviseltette magát. Kis csapatunk bemutatta az érdeklődőknek az általunk üzemeltetett Öreg-tó többrétű funkcióját, befolyó és kifolyó vizeinek szabályozását, továbbá megismerhették az árvízi védekezés legfontosabb eszközeit, a gyerekek pedig a vízhez kapcsolódó fajátékokat próbálhatták ki.

További információ: www.vadludsokadalom.hu