Előadás a Vizes Élőhelyek Napja alkalmából

A Ramsari Egyezmény – mely a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyekről, különösen a vízimadarak élőhelyeiről szól - a természetvédelmi államközi megállapodások legrégebbike, melyet 1971. február 2-án írtak alá, így azóta ezen a napon ünnepeljük a Vizes Élőhelyek Világnapját.

Az egyre fokozódó emberi beavatkozás hatására a 20. század közepére olyan mértékben összezsugorodtak a vizes élőhelyek, hogy mindenképpen szükségessé vált egy az ökoszisztémák hosszú távú megőrzését szolgáló nemzetközi szintű összefogás. Az egyezményt 18 alapító ország írta alá, melyhez az elmúlt három és fél évtized alatt több mint 150 állam csatlakozott.  A csatlakozás feltétele, hogy az adott ország legalább egy, a kritériumoknak megfelelő vizes élőhellyel rendelkezzen.

Korunkra a hajdani nagy kiterjedésű vizes területeknek már csak a töredéke maradt fenn, és pusztulásuk sajnos jelenleg is folyamatban van. Jelenleg több mint 1600 terület, összesen mintegy 140 millió négyzetkilométer tartozik az egyezmény hatálya alá, mely kezdetben csak a vízimadarak élőhelyét védte, azonban napjainkra már a vizes élőhelyek valamennyi élőlényére kiterjedt a figyelem.

Hazánk 1979-ben csatlakozott az egyezményhez. Területeink nem csak a hazai növény és állatvilág szempontjából jelentősek, de a vonuló madarak számára is igen fontos pihenő és táplálkozó helyül szolgálnak.

Igazgatóságunk működési területén található Ramsari területek a Fertő, a Nyirkai-Hany, a Rába-völgy és a Tatai tavak, melyek fennmaradását vízi létesítmények üzemeltetésével a Vízügy biztosítja. A vizes élőhelyekre a legnagyobb veszélyt hazánkban a környező mezőgazdasági területekről bemosódó vegyszerek, a növekvő turizmus, a vízi sportok, a vízutánpótlás hiánya valamint a túlzott halászat és a nádkitermelés jelent. Többek között ezekről tartott előadást Keserü Balázs vízminőség-védelmi referens kollégánk 2019. január 31-én a Gyirmóti Művelődési Házban, ahol vetélkedők rendeztek a Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából. A győri általános iskolák felső évfolyamos tanulóiból összesen 13 (5 fős) csapat nevezett a versenyre. A Gyirmóti Művelődési Házban hagyományőrző jelleggel került megrendezésre többek között ez a környezetvédelmi program is, hogy felhívja az iskolások figyelmét a vizes élőhelyek megóvására.