A Dunakiliti duzzasztó vízerőhasznosítási munkái

Igazgatóságunk üzemeltetésében lévő Dunakiliti duzzasztóművet az építése során úgy alakították ki, hogy a balparti 1-es pillére a duzzasztáson túl energetikai hasznosítást szolgáló technológiai berendezéseknek az elhelyezését és működési feltételeit is biztosítsa. Az 1986. évi tervezés folyamán egy 50 m³/s kiépítési vízhozamú, 5 MW beépített teljesítményű, Ganz-gyártmányú „S” kialakítású Kaplan-turbina beépítésével számoltak, amelyet az akkori kivitelezéskor központi döntés miatt végülis nem építettek be.

A Dunakiliti duzzasztómű vízerő potenciáljának hasznosítására az igazgatóság 2009. évben felhívást tett közzé, melyre a FUTURE HYDRO VISION (FHV) Mérnökszolgálati Kft. tett nyertes ajánlatot. A felek ugyan 2010-ben szerződést kötöttek, azonban a hosszas környezetvédelmi engedélyeztetési eljárás és egyéb feltételek biztosítása miatt csak 2022. év elején indulhatott el a kivitelezés.

Az FHV a Global Hydro Energy GmbH által gyártott technológiai berendezések beépítésével valósítja meg az energetikai hasznosítást. A beépítendő turbina ugyan valamivel kisebb, mint az eredetileg tervezett, de képes egy közel 3000 fős település villamos energia ellátását biztosítani. A tervezett vízerőtelep vízhozama 54 m3/s, teljesítménye 2036 kW járókerék átmérője 3150 mm és 120 1/percenkénti fordulatszámmal fog majd működni. 

Az eddig eltelt időben a turbina beépítésének olyan előkészítő munkái valósultak meg többek között, mint például ideiglenes munkatér határolások kiépítése, a munkaterület víztelenítéséhez bontási munkák száraz munkatérben,  turbina csőszakaszok telepítése, turbina megtámasztó vasbetonszerkezetek építése, felvízen merülőfalas uszadékfogó kiépítése valamint  az 1-es pillér belső víztelenítés kiépítése.

A továbbiakban már csak a turbinaberendezés telepítése van hátra, melyhez olyan munkák kapcsolódnak még többek között, mint  gereb és gépi tisztítóberendezés kiépítése, hordalékfogó küszöb elbontása, áramlásjavító szerkezetek készítése, hajtómű, generátor és erőtelepi középfeszültségű villamos berendezések telepítése,  vezénylő és villamos hálózati csatlakozás, valamint távfelügyeleti rendszer kialakítása.

A 2022 májusára elkészülő munka után az üzemeltetést is az FHV fogja végezni, aki az ezúton megtermelt villamos energiát az áramszolgáltató részére továbbítja majd, hogy hozzájáruljon a térség energiaellátásához.

Ezen fenntartható energiát szolgáló beruházás megvalósulásával is nőni fog azon energiatermelő komplexumok száma, mellyel nem hozunk létre újabb ökológiai lábnyomot, vigyázva ezzel környezetünkre.